İyi akşamlar! Teknolojinin ve girişimciliğin ışık hızında değiştiği bu çağda, bizler de gelişmeleri yakından takip ederek sizlere aktarmaya devam ediyoruz. Her gün, dünyanın dört bir yanında yeni projeler hayata geçerken, ilham veren başarı hikayeleri yazılıyor ve teknoloji dünyası yepyeni ufuklara yelken açıyor. Peki, bu hızlı tempoda neler oluyor? Birileri geleceğe yön verirken diğer tarafta başarısızlığın tadına bakanlar kimler? İşte bu soruların cevaplarını öğrenmek için doğru yerdesiniz.
Bu akşam, dünyanın önde gelen uygulamalarından Google ve Instagram’ın uygulama yenilikleri, Elon Musk’ın Grok açıklamaları…
Öte yandan Türk girişim Yuppo’nun hatırım alması, MaestroHub’un sunduğu yeni sistem öne çıkan başlıklar arasında!
Hazırsanız, teknoloji ve girişimcilik dünyasının nabzını tutan haberlerimize başlıyoruz. İşte bu akşamın öne çıkan başlıklar…

OpenAI’nin, yapay zeka modellerini verilerin bulunduğu sistemlere bağlamak için rakip firma Anthropic’in standardı olan MCP’yi (Model Context Protocol) benimsemesinden birkaç hafta sonra Google da aynı yolu izliyor.
Google DeepMind CEO’su Demis Hassabis, Çarşamba günü X’te yaptığı paylaşımda, Google’ın Anthropic’in MCP desteğini Gemini modellerine ve SDK’sına ekleyeceğini duyurdu. Ancak ne zaman yapılacağına dair bir zaman çizelgesi paylaşmadı.
Hassabis, “MCP iyi bir protokoldür ve hızla AI ajanlık dönemi için açık bir standart haline geliyor” dedi. Ayrıca MCP ekibi ve sektördeki diğer isimlerle birlikte protokolü geliştirmeyi dört gözle beklediğini belirtti.
MCP, yapay zeka modellerinin iş araçları, yazılımlar, içerik depoları ve uygulama geliştirme ortamları gibi çeşitli kaynaklardan veri çekebilmesini sağlıyor. Protokol, sohbet robotları gibi uygulamalarla veri kaynakları arasında çift yönlü bağlantılar kurulmasını mümkün kılıyor.
Geliştiriciler, MCP sunucuları aracılığıyla verileri açığa çıkarabilir ve komut üzerine bu sunuculara bağlanan MCP istemcileri (uygulamalar ve iş akışları) oluşturabilir.
Anthropic’in MCP’yi açık kaynaklı hale getirmesinden bu yana, Block, Apollo, Replit, Codeium ve Sourcegraph gibi şirketler de protokol desteğini platformlarına entegre etti.

Elon Musk, OpenAI tarafından dava edilmesine rağmen, yapay zeka şirketi xAI’nin amiral gemisi modeli Grok 3’ü bir API aracılığıyla kullanıma sundu. Grok 3, OpenAI’nin GPT-4o ve Google’ın Gemini modellerine rakip olarak geliştirildi. Görüntü analiz edebilen ve sorulara yanıt verebilen model, aynı zamanda Musk’ın Mart ayında tesadüfen satın aldığı sosyal medya platformu X’teki bazı özellikleri de destekliyor. xAI, API aracılığıyla Grok 3 ve daha küçük bir versiyon olan Grok 3 Mini olmak üzere iki model sunuyor.
Grok 3, her 1 milyon girdi token’ı için 3 dolar, çıktı token’ı için ise 15 dolar olarak fiyatlandırılıyor. Hızlı versiyonu ise sırasıyla 5 dolar ve 25 dolar. Grok 3 Mini ise daha uygun fiyatlı; girdi için 0,30 dolar, çıktı içinse 0,50 dolar. Hızlı versiyonu da sırasıyla 0,60 dolar ve 4 dolar olarak belirlenmiş.
Ancak Grok 3’ün ucuz olmadığı dikkat çekiyor; fiyatı, Anthropic’in Claude 3.5 Sonnet modeliyle benzer düzeydeyken, Google’ın daha yüksek puanlar alan Gemini 2.5 Pro modelinden daha pahalı. Ayrıca, bazı kullanıcılar xAI’nin kıyaslama raporlarında yanıltıcı bilgi verdiğini öne sürdü.
Öte yandan, API üzerinden sunulan Grok 3’ün bağlam penceresi 131.072 token, yani yaklaşık 97.500 kelime ile sınırlı. Bu değer, xAI’nin daha önce açıkladığı 1 milyon tokenlık bağlam penceresinden oldukça düşük, bu da kullanıcıların dikkatini çeken bir diğer detay oldu.

Instagram, içerik üreticilerinin hayranlarıyla daha etkileşimli ve oyunlaştırılmış bir şekilde iletişim kurmasını sağlayacak yeni bir özellikle karşımıza çıkıyor. Test aşamasındaki bu özellik, Reels videolarını bir şifreyle kilitleyerek, izleyicilerin yalnızca verilen ipucuna dayanarak doğru kodu girmeleri halinde içeriğe erişmelerine olanak tanıyor.
Meta bünyesindeki sosyal medya platformu, bu özelliği kendi Design hesabı üzerinden test ediyor. Paylaşılan kilitli Reels videosunda kullanıcılara “Başlıktaki ilk # nedir?” şeklinde bir ipucu veriliyor. Açıklama bölümündeki ilk hashtag olan “#threads” doğru kod olarak girildiğinde, kullanıcılar kilitli içeriğe erişim sağlayabiliyor.
Bu yeni özellik, markalar için yeni ürün lansmanlarında kullanılabilecek yaratıcı bir kanal olabilirken, içerik üreticileri için de etkileşimi artıracak eğlenceli bir yöntem sunuyor. Ayrıca, daha kişisel kullanım senaryoları da mümkün; örneğin, arkadaş grupları arasında yalnızca belirli şifreyi bilenlerin görebileceği özel veya mizahi içerikler paylaşılabilir.
Haberin detayları için tıklayınız!
💸İşte Günün Yatırım Haberi!

Dijital eğitim alanında yenilikçi çözümler sunan yerli girişim Yuppo, 25 milyon TL’lik yeni yatırımıyla kurumsal öğrenme süreçlerini dönüştürmeye hazırlanıyor. Bu stratejik yatırım, yalnızca Türkiye’deki büyümesini değil, aynı zamanda MENA bölgesine açılım hedeflerini de destekliyor.
Yuppo’nun sunduğu platform, kurumların eğitim süreçlerini dijitalleştirmekle kalmıyor; öğrenme deneyimini veri temelli, kişiselleştirilmiş ve sürdürülebilir hale getiriyor. Video tabanlı eğitimlerden interaktif içeriklere, sınav modüllerinden yapay zeka destekli performans analizlerine kadar geniş bir araç setiyle çalışan Yuppo, eğitimde verimliliği ve etkiyi ölçülebilir kılıyor. Geliştirdiği teknoloji sayesinde, hem çalışanlar hem de İK birimleri için şeffaf ve sürekli gelişime açık bir öğrenme ortamı oluşturuyor.
Haberin devamı için tıklayınız!

Yerli teknoloji girişimi MaestroHub, tohum öncesi yatırım turunda 600 bin dolarlık fonlamayla önemli bir başarıya imza attı. Kodlama bilmeden yazılımlar arasında entegrasyon yapmayı mümkün kılan platform, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ) sunduğu kolaylıklarla dikkat çekiyor.
MaestroHub’un sunduğu sistem sayesinde, farklı SaaS uygulamaları arasında veri akışı kurmak yalnızca birkaç tıklamayla mümkün hale geliyor. Kullanıcılar, CRM sistemleri, muhasebe yazılımları, e-ticaret altyapıları ve müşteri destek araçları gibi farklı platformları sürükle-bırak yöntemiyle entegre edebiliyor. Bu sayede, yazılım ekiplerine ihtiyaç duymadan otomasyon ve veri senkronizasyonu sağlanabiliyor.
Haberin devamı için tıklayınız!
Günlük Girişimcilik ve Teknoloji Bülteni’nin bugünlük sonuna geldik, bugün anlattığımız tüm gelişmeler, ekosistemin dinamik yapısını bir kez daha gözler önüne serdi.Yaşadığımız şu günlerde, doğru adımlarla ilerleyen girişimler yalnızca bugünün değil, yarının da kazananları olacak.
Yarın akşam aynı saatte, girişimcilik ve teknoloji dünyasındaki en güncel gelişmelerle tekrar karşınızda olacağız. Bilginin güç, zamanın değer olduğunu unutmayın. FounderN’de görüşmek üzere, hoşça kalın!
“Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir.”
Mustafa Kemal Atatürk
FounderN Kimdir?
FounderN, girişimcilik dünyasının en güncel haberleri, inovasyon odaklı içerikleri ve ekosistemin her bir parçasına değer katan çalışmalarıyla, faaliyet gösteren dinamik bir dijital medya platformudur. 2020 yılında “Girişim Haberleri” adıyla başlayan serüvenimiz, Eylül 2024 itibarıyla FounderN kimliği ile, girişimcilik ekosisteminin ilham veren dinamik sesi olma yolculuğuna devam ediyor. FounderN; teknoloji, girişim ve yatırım dünyasındaki gelişmeleri yaratıcı ve yenilikçi bir perspektifle sunarak iş dünyasının liderlerini, yatırımcılarını ve girişimcilerini sizlerle bir araya getirir.
FounderN olarak misyonumuz, yalnızca yaşanan son gelişmeleri paylaşmak değil, okurlarımızı bu gelişmelerin aktif bir parçası haline getirmek ve ekosistemin sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamaktır. Ekosistemdeki en yeni gelişmelerden haberdar olmak, büyüyen bu topluluğun bir parçası olmak istiyorsanız, bültenimize abone olabilir, sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip ederek ilham dolu bu yolculuğa katılabilirsiniz.
Bizimle Keşfetmeye Devam Edin: İlginizi çekebilecek diğer #Gündem Haberleri için tıklayın!
Foundern LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.
Foundern Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.