Kesinlikle bir tasarım çağında yaşıyoruz. Yeni bir telefon satın alın almak, mağazalara, alışveriş merkezlerine bir göz atmak ya da sadece dışarı çıkmak gibi her aktivitede ve her yerde tasarımları görüyoruz. Tasarım Düşüncesi ve görsel iletişim moda ve olmaya devam edecek. Kafeler, saatçiler, cep telefonları, elektrikli scooterlar, teknoloji, mobilya ve genel olarak tasarım herkesin kullanımına açılmıştır.
Design Thinking Kısa Tarihi
Daha 1959’da John E. Arnold onu mühendislik alanına tanıttığında terimin yeni olduğunu söyleyebiliriz. 1973’te Robert McKim Deneyimler Görsel Düşüncede adlı kitabında kullandı ve daha sonra Stanford Üniversitesi’ne (ABD) götürüldü. Ancak kavramın ivme kazandığı nokta, bugüne kadar devam ediyor, 1991’de konsept üzerinde çalışmak için IDEO şirketini kuran David M. Kelley tarafından benimsendi. O zamandan beri, kavram yalnızca büyümüş ve insanların ilgi alanlarının tüm alanlarına yayılmıştır.
Design Thinking Nedir?
Oldukça popüler olan, tasarım odaklı düşünme metodu, sadece tasarımcıların kullandığı, onlara özel bir özellik değildir; edebiyat, sanat, müzik, tıp, bilim, mühendislik ve iş dünyasındaki tüm büyük yenilikçiler bunu uygulamıştır. Öyleyse neden buna Tasarım Düşüncesi diyoruz? Çalışanlar veya tasarımcıların iş ve proje süreçleri, sorunları yaratıcı ve yenilikçi bir şekilde çözmek için bu insan ve kişi merkezli teknikleri sistematik olarak çıkarmamıza, kavramamıza, öğretmemize, öğrenmemize ve uygulamamıza yardımcı olabilir.
Tasarım Odaklı Düşünme, kullanıcıyı anlamaya çalıştığımız yinelemeli bir süreçtir. Tahmini veriler ile meydan okumak ve ilk anlayış biçimimizle hemen kavrayamayacağımız alternatif stratejileri ve çözümleri belirleme çabasıyla sorunları yeniden tanımlamaktır. Tasarım odaklı düşünme metodu aynı zamanda çeşitli problemlerin çözümüne yönelik çözüm odaklı bir yaklaşım sunar. Tasarım odaklı düşünme metodu, sizlerin ürünleri veya hizmetleri onlar için tasarladığımız kişilere ilişkin bir anlayış geliştirmeye yönelik derin bir ilgi etrafında döner.
Gözlememize ve geliştirmemize yardımcı olur. Tasarım Odaklı Düşünme metodu, problemi sorgulama sürecinde bize yardımcı olur; sorunu sorgulamak, varsayımlar ve sonuçları sorgulamak gibi. Tasarım Odaklı Düşünme, yanlış, eksik olarak tanımlanmış veya bilinmeyen her türlü problemin üstesinden gelmek için, problemi insan ve kişi merkezli yollarla yeniden çerçevelendirerek ve birçok fikir yaratarak problemin çözümlenmesinde son derece fayda göstermektedir. Tasarım Odaklı Düşünme ayrıca devam eden deneyleri de içerir; eskiz, prototip oluşturma, test etme ve kavramları ve fikirleri deneme.
Tasarım Odaklı Düşünme Metodunun Adımları
Herhangi bir metodoloji gibi, Tasarım Odaklı Düşünmenin de başarılı bir şekilde uygulamak için gerçekleştirmeniz gereken bir dizi aşaması veya adımı vardır. İşte izlenmesi gereken adımlar:
- Empati kurun: Tasarım Odaklı Düşünme metodolojisi insan merkezli tasarımla ilgilidir, dolayısıyla önemlidir.
- Tanımlayın: Hedefimizin ihtiyaçlarını veya eksikliklerini öğrendiğimizde, sorunu tanımlamaya devam etmeliyiz. Ve bu gerçekten basit, ekip bulgulara (içgörüler), hedefin arzusuna veya ihtiyacına odaklanmalıdır. Bunun için, sadece ilerideki sorunu veya zorluğu tanımlamalıdır. Ekibin daha sonra doğru olup olmadığını görmek için bu bulguyu pazarla doğrulaması gerekir.
- Tasarla: Saf ve basit bir yaratıcılık, yenilikçilik ve gerçekçilik aşamasıdır. Hedef kitlenizin ihtiyacının olduğu yerde, uygulanabilir bir çözüme en uygun olanları seçmek için fikirler sunarsınız (mantıksız olmaları önemli değildir). Nöronal Takımın zihnini işe koyun. Bir alan, fikirler, araçlar, malzemeler ve düşündüğünüz her türlü mutfak eşyası bile olabilir.
- Prototip: Seçilen fikirden başlayarak, “elinizle düşünmek” denen şey başlar, burada bu aşamanın amacı, istenen çözümün gerçekliğine en yakın model veya prototipi elde etmektir. Öyle ki, daha sonra doğrulayabileceğimiz ve belki de en önemlisi, hedef kitlenizin ilk ihtiyaçlarını çözdüğüdür.
- Test Etme: Son olarak, elde edilen prototipin çözüm olarak uygun olup olmadığını test etme aşaması.
Tasarım Odaklı Düşünme Nerede ve Nasıl Kullanılır?
Tasarım odaklı düşünmenin herhangi bir sektör veya faaliyette pratik olarak uygulanabileceğini yorumladık. Bazı örnekler ve kullanım durumları şunlardır:
Eğitim: Örneğin, çevrimiçi / sanal kurslar tasarlamak ve geliştirmek için kullanılabiliyor. Ayrıca sınıf mobilyalarının tasarımında da kullanılabiliyor, böylece kara tahtalar ve masalar için yeni işlevler sağlıyor.
Bankalar: Finans dünyası Tasarım Düşüncesinden kaçamayacak. Yeni hesap türleri, kartlar, Mobil Ödeme vb. gibi faktörler de tasarım odaklı düşünme örnekleridir.
İnternet: Mesela Airbnb şirketi oldukça fazla ünlüdür ve bu şirket tasarım odaklı düşünerek daire kiralayan misafirlerden iyi bir konaklama deneyimi gösterecek kaliteli fotoğraflar talep etmiştir.
Ayrıca, sigorta şirketleri, sağlık, gazeteler, sivil toplum örgütü, süpermarket zincirleri gibi pek çok sektörde Tasarım Odaklı Düşünmenin örneklerini görmek mümkündür.
Tasarım Odaklı Düşünmeye Nerden Başlamalı?
Her zaman küçük başlayıp hız kazanmanın daha iyi olduğu söylenir. Çözülmesi kolay bir girişim, ürün / hizmet veya sorun seçin. Çözümün tüm kurum üzerinde etkisi olduğu ve herkes tarafından görülebildiği yer.
Tasarım Odaklı Düşünme metodolojisinde eğitim çok önemlidir. Deneyimli bir danışman veya eğitmen ile el ele vermek iyi bir başlangıç noktasıdır.
“Bulut Teknolojisi Nedir?” içeriğimizin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.