Girişimcilik dünyası, günümüzde sınırsız fikre ev sahipliği yapmaktadır. Özellikle son zamanlarda girişimcilerin ve yapılan girişimlerin, sosyal medya yoluyla reklamlarının yapılması, girişimcilik düşüncelerinin ve faaliyetlerinin oldukça popüler olmasına sebep oldu. Bu popülerlik, akademik araştırmalara göre Dünya’da her on insandan birinin girişimcilik yönünde kariyer yapma hedefine doğru itmiş bulunmakta.
Her ne kadar yatırım yapmadan faaliyete geçen girişimler olsa da günümüzde özellikle Türkiye’deki girişimlerin çoğu belli yatırımlarla yapılmaktadır. Tabi ki yatırım yapmak tartışmasız riski de beraberinde getirmektedir. Bu sebeple girişim hedefi olan bir bireyin riskini en aza indirgeyebilmesi için yatırımı iyi bir şekilde yönetmesi gerekir.
Return On Invesment (ROI) Nedir?
Return On Invesment yani ROI kavramı, yaptığınız yatırımların size gelir ve gider olarak nasıl döndüğünü ve genel yatırımlarınızın size olan getirisini ifade etmektedir. Özellikle girişimcilerin mutlaka dikkate alması gereken bu kavram, yatırım maliyetinizin, elde ettiğiniz gelire oranlamasını ve siz girişimcilere bir yol haritası sağlamaktadır. Yatırımlar, kısa dönem ve uzun dönem olarak yapılmakta ve bireyin elde ettiği kazanç bu zaman dilimlerine göre farklılık göstermektedir. Return On Invesment yani ROI sistemi, zaman dilimlerinde girişimcinin yatırım performansını, verimliliğini, kazancını ölçebileceği bir yatırım destekleme sistemini ifade etmektedir. Özellikle yeni yapılan girişimlerde, girişimcinin sermaye ve bütçe ayarlanmasında ROI sistemini kullanması şiddetle önerilmektedir.
Dijital Girişimlerde ROI Ne İşe Yarar?
Özellikle son 5 yılda dijital girişimler dünyayı etkisi altına almış bulunmakta. Dijital kapsamda birçok girişim bulunsa da dünyanın en iyi şirketi olan Amazon ve Türkiye’deki Trendyol, Hepsiburada vb. gibi örnekler, yapılan dijital girişimlerde e-ticaretin ön planda olduğunu bize net bir şekilde göstermekte. E-ticaretin, geleneksel ticarete göre daha çok satış sayısına sahip olması, haliyle gelir düzeninin güncel olarak sürekli değişmesine sebep olmaktadır.
Gelir düzeninin ayarlanabilmesi, belli bir düzen içinde tutulabilmesi, dijital girişimlerde yapılan teknoloji altyapısı harcamalarının, gelir konusunda girişimciye kar sağlaması amacıyla Return On Investment yani ROI sisteminin aynı geleneksel ticarette kullanıldığı gibi dijital ticarette de kullanılması önerilmektedir.
Return On Investment (ROI) Hesaplaması Nasıl Yapılır?
ROI hesaplanırken temel olarak, gelir, yatırım maliyeti ve ürün maliyeti esas alınmaktadır. Ancak iktisadi anlamda detaylı bir analiz yapıldığında, özellikle yatırım, maliyet, mal veya hizmet üzerinde bir işlem uygulanıyorsa, amortisman, sermaye, tasarruf gibi kavramlarında mutlaka hesaplamaların içerisine dahil edilmesi gerekmektedir.
Yani ROI hesaplanmasında önce diğer kavramlarla hesapla yapılarak net gelirin, net yatırım maliyetinin ve net ürün maliyetinin hesaplanması gerekmektedir. Sonuç olarak, şirketten şirkete ve girişimden girişime bu hesaplamalar ne kadar değişiklik gösterse de en temel ROI hesaplaması şöyledir;
ROI= (Gelir- (Yatırım maliyeti + ürün maliyeti) / (Yatırım maliyeti + ürün maliyeti)
Dijital Girişimlerde ROI Hesaplanırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Dijital girişimlerin günümüzde büyük bir çoğunluğunun e-ticaret üzerine olduğundan bahsetmiştik. E-ticaret girişimlerinin, gelirleri genel anlamda belli veriler üzerinden sağlanmaktadır. Bu veriler yapısı itibariyle gelir hesaplama konusunda geleneksel ticarete göre kolaylıklar sağlamaktadır. Sebebi e-ticaret gelirlerinin, büyük bir çoğunluğunun reklamlar ve satışlar üzerinden sağlanmasıdır.
Geleneksek ticarette, kira, dükkan içerisinde ısı amaçlı kullanılan doğalgaz vb. etkenler olduğu için e-ticaret ROI hesaplaması geleneksel ticarete kıyasla daha kolay olmaktadır. Ancak girişimcilerin burada dikkat etmesi gereken nokta, teknolojinin hızlı gelişimi sebebiyle ortaya çıkan ekstra maliyetler ve kazançlardır. Birkaç örnek verecek olursak, sürekli güncellenen internet altyapısı ve yapılan altyapı çalışmalarındaki fiyat artışı vb. söylenebilmektedir.
ROI Sisteminin Alt Yapısı Nasıl Oluşturulur?
İçerisinde bulunduğumuz girişimcilik dünyası her geçen gün durdurulamaz bir ilerleme kaydetmekte. Haliyle girişimcilerin işlerinde belli bir düzen oluşturması oldukça önemli bir detay olmakta. Bu düzeni oluşturmakta tanımladığımız Return On Investment (ROI) sisteminin alt yapısını sağlam bir şekilde oluşturmak, işleyişi konusunda da kolaylık sağlamaktadır. ROI sisteminin alt yapısını sağlamak için neler yapılmalıdır? Sorusunun cevabını yanıtlayacak olursak, öncelikle girişimciler faaliyete geçirmeye karar verdiği işin finans raporunu, yoğun bir analiz ve incelemeyle iyi tespit etmesi ve sermayesini bu finans raporuna göre ayarlaması gerekir.
Daha sonra ayarlanan bu sermaye ile faaliyetinin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Başarısız girişimcilerin yaptığı en büyük hata yatırım yapılırken sabırsız bir ilerleme şeklidir. Daha net bir açıklama yapmak gerekirse yatırım ile yapılacak harcamaların, örnek olarak belli bir ürün alınacaksa fiyat analizinin iyi yapılması gerekmektedir. Son olarak yapılan tüm yatırım ve harcamaların hesabının tutulması ve bu hesapların bir düzen içerisinde tutulması gerekmektedir. Tüm bunların yapılması ROI sisteminin alt yapısını oluşturmakta zorunlu etkenlerdir.
Yatırım Nasıl Başarılı Kabul Edilir?
Yapılan yatırımların başarılı olması için mevcut işte büyüme kavramı oldukça önemli bir detaydır. Büyüme kavramı ROI sistemiyle net bir şekilde ölçülebilmektedir. Hesaplamalar yapıldığında ROI oranı pozitif bir yüzde değerine sahipse bu yatırımın başarılı olduğu anlamına gelmektedir. ROI oranının pozitif yönde ilerlemesi için yapılan girişimcilik faaliyetlerinin kapasiteyi ve değeri arttırıcı yönde olması gerekmektedir. Aynı zamanda yapılan yatırımların zaman dilimini iyi seçmesi ve zamana göre getiririnin hesaplanması dikkatli bir şekilde yapılmalıdır.
“Viral Pazarlama Nedir?” içeriğimizin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz!