TÜİK tarafından yayımlanan “Merkezi Yönetim Bütçesinden Araştırma Geliştirme Faaliyetleri için Ayrılan Ödenek ve Harcamalar-2024” bülteninde açıklanan rakamlara göre, 2023 yılında merkezi yönetim bütçesinden AR-GE için 98 milyar 737 milyon lira tutarında kullanım gerçekleştirildi.
Gerçekleştirilen harcama neticesinde bütçe içerisinde AR-GE’nin payı yüzde 1.38 olarak gerçekleşti. Milli gelir içerisindeki oranı ise (GSYH) yüzde 0.38 olarak hesaplandı.
Bütçe planlamaları sonucu bu sene için öngörülen AR-GE harcamalarına 174 milyar 627 milyon lira ayrıldı.
Sınıflandırılma bazında AR-GE harcamalarında en yüksek pay, yüzde 70.8 ile üniversitelerde kullanıma sunuldu. Üniversitelerde yapılan harcamaların haricinde; endüstriyel üretim ve teknoloji yüzde 5.8, genel bilgi gelişimi (diğer kaynaklardan finanse edilen) yüzde 5.5, savunma yüzde 4.5 ve tarım yüzde 3.9 pay aldı.
2024 için yapılan planlamalara bakıldığında öngörülen harcama tutarları ise şu şekilde ;
- Genel Bilgi Gelişimi için Üniversite: Yüzde 72.3
- Genel Bilgi Gelişimi (Diğer Kaynaklardan Finanse Edilen): Yüzde 5.1
- Savunma, Endüstriyel Üretim ve Teknoloji: Yüzde 4.9
Uluslararası AR-GE Harcamaları
Merkezi yönetim bütçesi içerisinde, AR-GE kapsamında bir diğer alan olan, Uluslararası AR-GE harcamaları, 2023 yılında 2.2 milyar liralık programla kendine yer buldu. Sınıflandırma bazında “Avrupa çapında yürütülen AR-GE programları için gönderilen kamu fonu” olarak yer alan harcamalar 1.3 milyar lira ile başı çekti. Bu kapsama alanını, “Uluslararası AR-GE programları yürüten kuruluşlara ait fonlar” 592 milyon lira ve 303 milyon lira “İkili veya çok taraflı uluslararası AR-GE programları” izledi.
2024 yılı içerisinde yapılacak olan harcamaların planlaması ise şu şekilde gerçekleşti ;
- Toplam Uluslararası AR-GE Harcamaları : 2.7 milyar lira
- Avrupa çapında yürütülen AR-GE programları: 1.6 milyar lira
- Uluslararası AR-GE Faaliyeti yürüten kuruluşlara ait fonlar: 722 milyon lira
- İkili veya çok taraflı AR-GE programları: 357 milyon lira