• Girişimcinin kabaca tanımını yapmak istersek eğer dünyadaki çeşitli sorunları çözmek için ortaya fikirler, ürünler ve hizmetler koyan kişiler diyebiliriz. Girişimcilik yolu herkesin hayatında farklı bir şekilde zuhur eder. Ne kadar insan varsa o kadar da girişimcilik yolu vardır. Başarılı bir girişimci elbette bir gecede ansızın ya da bir güç yüzüğüyle aniden olmaz lakin girişimci olmak isteyen kişilere ilham olabilecek 10 ipucunu sıralayabiliriz. Keyifli okumalar!
1)Sağlam Bir Plan Oluşturun!
Ne demişler söz uçar yazı kalır! İş planını kağıda dökmek işinizi nasıl yöneteceğinizi hayal etmenize ve iş planınız için en azından erken dönem birkaç soruya da cevap vermiş olur:
- Ürününüz ya da hizmetiniz nedir? Neyi amaçlıyorsunuz? Vizyon ve misyonunuz nedir?
- işletmenizi/ işinizi nerde yürüteceksiniz? 3 ila 5 sene arasında nerde olmak istiyorsunuz? Kısa vadeli planlarınız…
- Ne zaman faaliyete geçeceksiniz?
- İnsanlar ürününüzü ve hizmetinizi neden satın alsın?
- Hedef segmentiniz kim? Rakiplerinizi analiz edin.
gibi sorular beyin fırtınası sürecinizi başlatmak ve kafadaki iş taslağının tonlarını netleştirmek için harika birer adım olabilir.
2) Hesap Kitaplı Olmamak İşten Bile Değil!
Girişimcilik yolunda çok hızlı büyümek, aşırı işe alım yapmak ve bütçenizi aşırı genişletmek şirketinizi mahvetmek için alabileceğiniz en harika amatörce kararlardan birisi olur. Herhangi bir şeyi satın almadan veya kira sözleşmesi imzalamadan önce iki kere düşünün. Harcamanın plan için mantıklı bir karar olup olmadığını analiz edin. Her zaman daha azıyla daha fazlasını yapabileceğiniz bir yol vardır. Düzenli olarak daha uygun fiyatlı tedarikçileri arayın. Diğer şirketlerle takas maliyeti azaltmanın bir yolu olabilir.
3) Kendinizi Sürekli Eğitin!
Hayran olduğunuz başarılı girişimcilerin kitapları, canlı seminerler, çevrimiçi ders kursları, podcastler ve niceleri… Sayısız kaynaktan alınabilecek binlerce bilgi ile girişimcilik yolunda her zaman daha fazlasını öğrenmeye ve daha fazlasına çalışmaya istekli olun. Sadece Amerika Birleşik Devletlerinde küçük işletmelerin %18’i ilk yılda başarısız oluyor , 10. yılda ise %65’i başarısız oluyor. Çoğu amatörce verilmiş hızlı kararlardan ve bilgi eksikliğinden kaynaklı. Elbette bu başarısızlığın tek bir sebebi yok ama kuşkusuz en önemlisi eğitime ve değişime açık olmamaktır
4) Ekip Dinamiği Oldukça Önemli!
Her başarılı işletmenin arkasında güvenilir yeniliğe açık ve yeri geldiğinde karşılıklı eleştiri trafiği yapabilecek bir ekip vardır. Satışların her işletmenin can damarı olduğunu düşünürsek, ilk işe alımınızı satışları artırarak veya satış sürecini daha verimli hale getirerek geliri kolaylaştırabilecek yeteneklere sahip birini yapmanız oldukça önemlidir. Vizyonunuzla örtüşen aynı anahtar kelimeleri paylaştığınız kişilerle bir arada olmak girişiminiz için oldukça hassas bir detaydır.
5) Tanışmak Ve Bağlantı Kurmaktan İmtina Etmeyin!
Hayatta her şey biraz da tanıdığımız kişilere bağlıdır. Ağ kurarak başkalarının ne yaptığını tedarikçilerinin kim olduğunu ve pazarda nasıl yer alıp ve network kurulur onu öğrenebilirsiniz. İş ağı kurmak için tasarlanmış uygulamalardan en popüleri Linkedin bağlantı kurmak için oldukça başarılı bir platformdur. Sektör etkinliklerinde tanımadığınız kişilerle samimi bir selamlaşma ve tanışma da hiç beklenmedik güzel kapıları açabilir.
6) Finansal Olarak Hazırlıklı Olmakta Fayda Var!
Herhangi bir işe başlamak her zaman tahmin edilenden daha pahalıya mal olur. Gelirin bir kısmını “Acil Durum Fonu” olarak ayırmakta fayda var. Aksi halde kredi almak ve kendi paranızı işe entegre etmek durumunda kalmanız oldukça can sıkıcı olur. Finansal olarak sorunun kilit noktasına yaklaşmak ve kontrol kapsamındaysa da bunları erken çözmek rakiplerin önünüze geçmemesi için önemlidir.
7) Sigortaya Yatırım Yapın!
Risk yönetimi, bir girişimci için işin temel unsurlarından biridir. Her iş kararı, belirli bir risk içerir ve bazıları tamamen tahmin edilemezdir. Hiç kimse yarının ne getireceğini bilemez, bu nedenle işinizi ve varlıklarınızı korumak için hiçbir harcamadan kaçınmamalısınız. Kendinizi ve işinizi güvence altına almanın yollarını öğrenmek için bir sigorta uzmanına başvurmak faydalı olabilir. Gelecekte, bu adımı attığınız için stratejik olarak önde olduğunuzu tekrar fark edeceksiniz.
8) Ruh- Zihin- Beden Dengesi Tüm Mesele!
Bedeninize ve zihninize iyi bakmak, işinizin başarısı kadar kritik bir faktördür. Sağlıklı bir beslenme ve zihinsel detoks için mutlaka zaman ayırın. Kişisel refahınız, şirketinizin kârından daha önemli olabilir. Evde ofis kurmuş olsanız bile, işe ara verip dışarıda bir yürüyüş yapın veya kaslarınızı esneterek enerjinizi tazeleyin. Bu, vücudunuzun “iyi hissetme kimyasalları” olan endorfinleri serbest bırakmanıza yardımcı olacaktır. Unutmayın, stresten fazlasıyla yüklendiğinizde, hem bedeniniz hem de işiniz çöker. İşinizin büyümesi için önce kendi sağlığınıza yatırım yapmalısınız.
9) Ücretsiz Pazarlama Araçlarından Yararlanmak Önemli!
Google My Business ve sosyal medya gibi ücretsiz pazarlama araçları, işletmenizi tanıtmak için mükemmel fırsatlar sunar. Birçok işletme, Facebook grupları aracılığıyla haberlerini yayar ve hedef kitlesiyle etkileşim kurar.
Öğrendiğim önemli bir ders şudur: İyi bir ürünle yapılan mükemmel pazarlama, mükemmel bir ürüne sahip olup pazarlama yapmaktan çok daha etkilidir. Şirketinizi daha fazla insan tanıdıkça, başarı şansınız artar. Araçlar, işlerinizi kolaylaştırmak ve üretkenliğinizi artırmak için vardır. Girişimci olarak, doğru araçları kullanarak işinizi daha verimli hale getirebilirsiniz. Kullandığınız araçları düzenli olarak gözden geçirin. Aşağıda listelediğim araçlar faydalı olabilir:
- Trello
- Slack
- QuickBooks
- Google Analytics
- Canva
Eğer bir araç beklentilerinizi karşılamıyorsa, alternatifleri araştırın. Çalışanlarınızın geri bildirimleri de önemli; onlar, neyin işe yaradığını ve neyin geliştirilebileceğini size gösterebilir.
10) Fikri Yol Olabilecek Bilge Kişi!
Güvenebileceğiniz bir akıl hocası, girişimcilik dünyasında gizli süper güç gibidir. Beyin takımları kurun ya da ofis köşesinde kaybolmuş iş arkadaşlarınızla sohbet de edebilirsiniz. Birisi o işte kan ter gözyaşı olmadan olmaz diyorsa, işte o rehber sizin için altın değerindedir. Çünkü başkalarının hatalarından ders almak, kendi hatalarınızdan çok daha eğlencelidir!
BONUS: Girişimcilerin Aldığı En Yaygın 3 Risk!
1-Yeni bir satış veya pazarlama stratejisine şans vermek.
2-Düzenli bir maaştan fedakarlık etmek.
2-Küçük bir çalışan grubuna güvenmek.
FounderN, girişimcilik dünyasının en güncel haberleri, inovasyon odaklı içerikleri ve ekosistemin her bir parçasına değer katan çalışmalarıyla, faaliyet gösteren dinamik bir dijital medya platformudur. 2020 yılında “Girişim Haberleri” adıyla başlayan serüvenimiz, Eylül 2024 itibarıyla FounderN kimliği ile, girişimcilik ekosisteminin ilham veren dinamik sesi olma yolculuğuna devam ediyor. FounderN; teknoloji, girişim ve yatırım dünyasındaki gelişmeleri yaratıcı ve yenilikçi bir perspektifle sunarak iş dünyasının liderlerini, yatırımcılarını ve girişimcilerini sizlerle bir araya getirir.
FounderN olarak misyonumuz, yalnızca yaşanan son gelişmeleri paylaşmak değil, okurlarımızı bu gelişmelerin aktif bir parçası haline getirmek ve ekosistemin sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamaktır. Ekosistemdeki en yeni gelişmelerden haberdar olmak, büyüyen bu topluluğun bir parçası olmak istiyorsanız, bültenimize abone olabilir, sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip ederek ilham dolu bu yolculuğa katılabilirsiniz.
Bizimle Keşfetmeye Devam Edin: İlginizi çekebilecek diğer #Gündem Haberleri için tıklayın!
Foundern LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.
Foundern Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.