Robotlar artık yalnızca fabrikalarda değil, maraton parkurlarında da karşımıza çıkıyor. Çin’in Pekin kentindeki E-Town teknoloji bölgesinde bu hafta sonu dünyanın ilk “humanoid robot yarı maratonu” gerçekleştirildi. Etkinlikte, insanlar ve 21 insansı robot aynı parkuru paylaştı.
Yarı maratonu başarıyla tamamlayan ve “en hızlı robot” unvanını kazanan Tiangong Ultra adlı robot oldu. Devlet destekli araştırma kurumu X-Humanoid tarafından geliştirilen robot, yarışı 2 saat 40 dakikada bitirdi. Karşılaştırmak gerekirse, yarışı kazanan insan atletin süresi yalnızca 1 saat 2 dakikaydı. Ortalama bir koşucunun bile bu mesafeyi iki saatin altında tamamlayabildiği düşünülürse, robotların bu konuda daha gidecek çok yolu olduğu söylenebilir.
Üstelik Tiangong Ultra tamamen bağımsız da değildi. Koşu boyunca önünde bir insan koşucu taşıdığı sinyal cihazı sayesinde robotun hareketleri yönlendirildi. Diğer birçok robot ise uzaktan kontrolle, yanlarında koşan insan operatörler tarafından yönetildi.
Yarışı sadece dört robot dört saatlik zaman sınırı içinde tamamlayabildi. Bazıları ise henüz ilk metrelerde teknik arızalarla durdu. “Shennong” adlı robot bir insan destek koşucusuna çarptıktan sonra çitlere toslayıp parçalanırken, “Little Giant” adlı yalnızca 76 cm boyundaki minik robotun başından duman çıkması ise yarışa damga vuran anlardan biri oldu.
Yarışa katılmak isteyen robotların iki ayak üzerinde yürüyebilmesi ve insansı bir forma sahip olması şart koşuldu. İnsanlardan ayrı, çitlerle çevrili bir kulvarda ve çakışmayı önlemek için farklı zamanlarda start alan robotlar, batarya değişimi yapabildikleri gibi, gerektiğinde yedek robotlarla değiştirilebildi, tabii ki zaman cezası karşılığında.
Etkinlik, yalnızca teknoloji firmalarının değil, öğrenci topluluklarının geliştirdiği robotlara da ev sahipliği yaptı. Örneğin, Unitree’nin G1 robotu start anında yere kapaklandı; şirket, robotun müşterisi tarafından kendi algoritmaları olmadan kullanıldığını açıkladı.
X-Humanoid CTO’su Tang Jiang, yarış sonrası yaptığı açıklamada, “Abartmak istemem ama Batı’daki hiçbir robotik şirketin Tiangong’un sportif başarısına ulaşabildiğini sanmıyorum” diyerek Çin’in bu alandaki iddiasını ortaya koydu.
“Robom, yapay zekâyla ön muhasebe çözümleri sunacak!” haberimizin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz!
FounderN Kimdir?
FounderN, girişimcilik dünyasının en güncel haberleri, inovasyon odaklı içerikleri ve ekosistemin her bir parçasına değer katan çalışmalarıyla, faaliyet gösteren dinamik bir dijital medya platformudur. 2020 yılında “Girişim Haberleri” adıyla başlayan serüvenimiz, Eylül 2024 itibarıyla FounderN kimliği ile, girişimcilik ekosisteminin ilham veren dinamik sesi olma yolculuğuna devam ediyor. FounderN; teknoloji, girişim ve yatırım dünyasındaki gelişmeleri yaratıcı ve yenilikçi bir perspektifle sunarak iş dünyasının liderlerini, yatırımcılarını ve girişimcilerini sizlerle bir araya getirir.
FounderN olarak misyonumuz, yalnızca yaşanan son gelişmeleri paylaşmak değil, okurlarımızı bu gelişmelerin aktif bir parçası haline getirmek ve ekosistemin sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamaktır. Ekosistemdeki en yeni gelişmelerden haberdar olmak, büyüyen bu topluluğun bir parçası olmak istiyorsanız, bültenimize abone olabilir, sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip ederek ilham dolu bu yolculuğa katılabilirsiniz.
Bizimle Keşfetmeye Devam Edin: İlginizi çekebilecek diğer #Gündem Haberleri için tıklayın!
Foundern LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.
Foundern Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.