ABD merkezli teknoloji devi IBM, veri merkezlerine yönelik geliştirdiği yeni yapay zeka çipi Power11 ve bu çiple çalışan sunucu sistemlerini tanıttı. 2020 yılından bu yana Power serisinde yapılan en büyük dönüşüm olarak nitelendirilen bu adım, 25 Temmuz’da Power11 sistemlerinin piyasaya sürülmesiyle resmiyet kazanacak.
Intel ve AMD gibi sektör devlerinin ürünlerine doğrudan rakip olarak konumlanan Power11, özellikle finans, üretim ve sağlık gibi yüksek güvenilirlik ve performans gerektiren sektörleri hedefliyor. Sistemin dikkat çeken en önemli özelliği ise, tıpkı Nvidia’nın yapay zeka sunucularında olduğu gibi donanım ve yazılımın sıkı bir şekilde entegre edilmiş olması.
IBM Power sistemlerinden sorumlu Genel Müdür Tom McPherson, Power11 mimarisinin sunduğu donanım-yazılım entegrasyonunun yalnızca performans artışıyla sınırlı kalmadığını, aynı zamanda güvenlik ve kesintisiz çalışma sürekliliği açısından da kritik avantajlar sağladığını belirtiyor. Sistemler, klasik veri merkezi altyapılarının aksine planlı bakım gerektirmeden yazılım güncellemelerini otomatik olarak gerçekleştirebiliyor. Bu sayede işletmeler, operasyonlarını aksatmadan altyapılarını güncel tutabiliyor. Ayrıca, IBM’in sunduğu istatistiklere göre Power11 sistemlerinin yıllık ortalama plansız duruş süresi yalnızca 30 saniye gibi oldukça düşük bir seviyede seyrediyor—bu da sistemin istikrarı ve sürekliliği açısından çarpıcı bir veri.
Power11’i öne çıkaran bir diğer hayati özellik ise, gelişmiş siber güvenlik katmanlarıyla donatılmış olması. Özellikle son yıllarda kurumsal dünyada büyük maddi ve itibari kayıplara yol açan fidye yazılımlarına karşı IBM’in geliştirdiği sistemler, tehditleri bir dakika içinde algılayıp hızlı bir şekilde karşılık verebiliyor. Böylece, kritik verilerin şifrelenmesini önleyecek zaman penceresi korunmuş oluyor. Bu da Power11’i, özellikle yüksek güvenlik hassasiyeti bulunan sektörlerde (finans, sağlık, kamu gibi) güçlü bir alternatif haline getiriyor.
IBM’in bu sistemle uzun vadeli hedefi ise yalnızca performans sunmak değil, aynı zamanda işletmelere yapay zekayı günlük iş süreçlerine sorunsuzca entegre edebilecekleri altyapılar sunmak. Şirket, bu vizyon doğrultusunda yılın son çeyreğinde Power11 sistemlerini, geçtiğimiz yıl tanıtılan yapay zeka çipi Spyre ile entegre etmeyi planlıyor. McPherson’a göre IBM’in amacı, doğrudan Nvidia gibi devlerle donanım rekabetine girmektense, yapay zekayı erişilebilir, güvenli ve kesintisiz bir şekilde işleyen sistemlere dönüştürmek. Yani IBM, teknoloji üretmekten çok, iş süreçlerini dönüştüren bir zeka mimarisi kurmaya odaklanıyor.
”Nvidia, 4 Trilyon Dolarlık Değerlemeye Ulaşan İlk Çip Üreticisi Oldu!” haberimizin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz!
FounderN Kimdir?
FounderN, girişimcilik dünyasının en güncel haberleri, inovasyon odaklı içerikleri ve ekosistemin her bir parçasına değer katan çalışmalarıyla, faaliyet gösteren dinamik bir dijital medya platformudur. 2020 yılında “Girişim Haberleri” adıyla başlayan serüvenimiz, Eylül 2024 itibarıyla FounderN kimliği ile, girişimcilik ekosisteminin ilham veren dinamik sesi olma yolculuğuna devam ediyor. FounderN; teknoloji, girişim ve yatırım dünyasındaki gelişmeleri yaratıcı ve yenilikçi bir perspektifle sunarak iş dünyasının liderlerini, yatırımcılarını ve girişimcilerini sizlerle bir araya getirir.
FounderN olarak misyonumuz, yalnızca yaşanan son gelişmeleri paylaşmak değil, okurlarımızı bu gelişmelerin aktif bir parçası haline getirmek ve ekosistemin sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamaktır. Ekosistemdeki en yeni gelişmelerden haberdar olmak, büyüyen bu topluluğun bir parçası olmak istiyorsanız, bültenimize abone olabilir, sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip ederek ilham dolu bu yolculuğa katılabilirsiniz.
Bizimle Keşfetmeye Devam Edin: İlginizi çekebilecek diğer #Gündem Haberleri için tıklayın!
FounderN LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.
FounderN Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.