Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte, birçok yenilik yaşanmaktadır. Bu yenilikleri günümüzde genel olarak akıllı cihazlar, yazılım mekanizmaları, dijital ortamlar vb. olarak sıkça görmekteyiz. Bunun yanında bu cihazlarla veya yazılımlarla yapılabilen işlemlerde artış göstermektedir.
Teknolojinin gelişimiyle birlikte aynı zamanda insanların yani tüketicilerin ihtiyaçları gittikçe artmakta ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda, geliştirilen teknolojik araçlar da farklılık göstermektedir. İhtiyaçların yönelimi genel olarak akıllı cihazlar ve bu cihazları destekleyen yazılımlar yönünde olmaktadır. Bu durum aynı zamanda bir bilişim ağının da ortaya çıkmasına aracı olmuştur.
Bilişim ağını, yeni dönemde insanların birbiriyle olan iletişimini, iş birliğini, veri paylaşımını sağlayan genel bir aktarım mekanizması olarak tanımlamak doğru olacaktır. Bilişim ağı ihtiyacını karşılayan ve yeni dönemde oldukça popülerleşmiş teknolojik alt yapılardan bir tanesi de bulut teknolojisidir.
Bulut teknolojisini kısaca şu şekilde tanımlayabiliriz:
Bulut teknolojisi, özellikle günümüzde çokça kullanılan akıllı cihaz teknolojisinin (telefon, tablet, bilgisayar vb.) depolama alanını genişleten, veri tabanı sağlayan, iletişim ağı kuran, yazılımsal destek veren ve akıllı cihazların beyni olarak tanımlanan dijital sistem alt yapılarının güçlendirilmesini sağlayan bir hizmet türü olarak tanımlanmaktadır. Günümüzde bulut teknolojisi insanlar tarafından oldukça kullanılmakta ve tercih edilmektedir. Bununla birlikte bulut teknolojisi hizmeti veren firmalar ve yazılım şirketleri de gün geçtikçe aktif müşteri ağını ciddi derecede geliştirmekte ve hizmet kalitesini sürekli olarak güncellemektedir.
Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure, Google Cloud Platform (GCP) ve IBM Cloud gibi şirketler dünya genelinde bulut teknolojileri alanında önde gelen isimlerdir.
Bulut Teknolojisinin Kullanım Faydaları
Bulut teknolojisi günümüzde kullanım kolaylığı ve kendisini sürekli güncellemesiyle birlikte kullanıcılarına birçok avantaj sağlamaktadır. Bu avantajları maddeler halinde açıklayacak olursak ;
- Bulut teknolojisi kullanıcıların zaman yönünden tasarruf sağlayabilmesi ve aktif olarak sürekli bir şekilde veri aktarımı, depolama, iletişm kurma vb. faaliyetleri gerçekleştirebilmesi amacıyla 7/24 hizmetini sürdürmektedir. Kullanıcıların bu hususta dikkat etmesi gereken tek şey teknolojinin kullanımda internet erişiminin aktif olmasıdır. İnternet erişiminin olduğu her yerde 7/24 bir şekilde bulut teknolojisini rahatlıkla kullanabilmek mümkündür.
- Bulut teknolojisi veri paylaşımı ve verinin ulaşımı konusunda kullanıcılara doğrudan hizmet vermektedir. Doğrudan hizmet, kullanıcıların dosyalara hızlı ve direkt olarak erişim sağlayabilmesini sağlamakta ve kişilerin indirme gibi opsiyonları kullanmadan dosyayı ön izleme seçeneği ile kullanmasını ve değiştirebilmesini sağlamaktadır. Bu yönüyle akıllı cihazlarınızda bir depolama tasarrufu sağlamakta, ayrıca akıllı cihazlarınızı zararlı yazılımlara karşı koruyabilmektedir.
- Veri paylaşımı ve depolama denilince kullanıcıların aklına otomatikman veri koruması ve güvenlik konusu gelmektedir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte cihazlara olan güven de bir o kadar azalmıştır. Ancak bulut teknolojisi kullanıcı verimlerini kilit altında tutmakta ve başka bir kullanıcıyla onay olmadan paylaşmamaktadır. Aynı zamanda veriler ve dosyalar geliştirilmiş yazılım ile korunmaktadır. Dosyaların veya verilerin bağlantısını paylaşma konusunda kullanıcı istediği kişileri seçebilir ve paylaşılmasını istemediği dosyayı kolayca koruma altına alabilmektedir.
- Bir dosya veya veri oluşturulurken elektrik kesilmesi, kaydedilmesi veya depolama aracının bozulması vb. sebeplerle dosya ve veriler kaybolabilmektedir. Bu durumun önlenmesi amacıyla bulut teknoloji altyapısıyla oluşturulan dosya ve veriler sürekli olarak kendini kaydetmektedir. Aynı zamanda dosya ve veri depolaması her ne kadar akıllı cihazlar üzerinden yapılsa da bulut teknolojisi kendi içerisinde bir depolama yapar ve depolanan belgelerin kaybolmasına engel olmaktadır.
- Yazılım sektörünün gelişmesi her zaman olumlu durumlar yaratmadı. Bu sebeple günümüzde birçok yazılımın dijital ortamlarda dolaştığını söylemek yanlış olmayacaktır. Bulut teknolojisinin içerisinde kendi virüs yazılımı ve kötü yazılımlara karşı bir koruma duvarı bulunmaktadır. Paylaşılan veya karşı taraftan alınan dosyalar öncelikle otomatik olarak bir virüs programı tarafından denetlenmekte ve kötü yazılım olma durumunda kullanıcı uyarılmaktadır. Daha sonrasında kullanıcı kendi isteğine göre veriyi ve dosyayı kullanabilmektedir.
- Akıllı cihaz teknolojisinin hızla gelişmesi aynı zamanda akıllı cihazları destekleyen yazılımların da olumlu yönden sürekli olarak gelişmesine yol açmıştır. Haliyle yazılım sektörünün sonsuz gelişme skalası, bulut teknolojisinin de kendini geliştirmesine sebebiyet vermiştir. Bulut teknolojisi, depolama ve veri alanını sürekli genişletmekte ve kullanıcıların bu durumdan herhangi bir sorun yaşamamasını sağlamaktadır. Aynı zamanda günümüzde insanlar ihtiyaçlarını karşılarken fiyat-performans olayına oldukça dikkat etmektedir. Bulut teknolojisi kullanıcı sayısının artışı ile birlikte uygulama ve planlama konusunda performansını sürekli arttırmaktadır.
- Bulut teknolojisi yazılım yönünden küresel çapta oldukça yaygın kullanılmaktadır. Oluşturduğu küresel ağ ile kapasitesini sürekli arttırabilmekte ve esnek bir çalışma yapısına sahiptir. Oluşturduğu küresel genişlik ile birlikte müşteri ağını oldukça iyi kontrol edebilmekte ve kullanıcılarının herhangi bir sorun yaşaması halinde direkt olarak yardım hizmeti verebilmektedir.
- Akıllı cihazlarda veri ve dosya depolaması yapılırken dikkat edilen önemli konulardan birisi de hızdır. Akıllı cihazların kendi sistemlerinde yüklü dosya ve veriler depolama anında uzun süreler tanımlayabilir. Bulut teknolojsinin içerisinde bulunan yazılım ile veriler, dosyalar, uygulama kurulumları ekstra internet kullanmadan yazılımsal olarak desteklenmekte ve dakikalar bazen saniyeler içinde kullanıcının istediği işlemler gerçekleşebilmektedir.
- Akıllı cihazların sistemsel gereklilikleri veya fazladan depolama gibi seçenekleri, tüketicilerin fazladan yüksek fiyat ödemesine sebep olabilmektedir. Bu durumda kullanıcılar ya bu yüksek fiyatları ödemekte ya da bütçesi yetmediği için az depolama ve düşük sistemli akıllı cihazları almak zorunda kalabilmektedir. Bulut teknolojisi verdiği depoloma alanı ve veri hızı ile oldukça uygun fiyatlarla kullanıcının karşısına çıkmaktadır. Aynı zamanda kullanıcılar dilediği gibi depolama alanlarını ve veri paylaşım alanlarını genişletebilmektedir.
Bulut Teknolojisinin Kullanım Türleri Nelerdir ?
Bulut teknolojisi kullanım şekli ve özelliklerine göre bazı türlere ayrılmaktadır. Bu türleri açıklayacak olursak;
Genel Kullanım Bulutu: Tamamen alt yapı ve bilgi iletişimi dayanan bir bulut teknolojisi türüdür. Bu türde işleyiş genel olarak 3. kişi olarak tanımlanan aracı tarafından gerçekleştirilir. Bu tür bulut hizmeti genel olarak web tarayıcıları yoluyla kullanılmakta ve ücretli-ücretsiz olarak ikiye ayrılmaktadır.
Topluluklarda Kullanılan Bulut Teknolojisi: Kurumsal şirketlerde veya devlet kurumlarında veri, dosya vb. belgelerin paylaşımı veya depolamasında kullanılan bulu teknolojisidir. Bu türde kullanıcılar dahili ve harici olarak depolama ve paylaşım alanlarının kontrolünü sağlayabilmektedirler.
Karma Bulut Türü: Bulut teknolojilerinin en çok kullanılan türlerinin bir tanesidir. Bu türde genel olarak kullanıcılar genel ve özel olmak üzere veri paylaşımını ve depolamayı yönetebilir. Aynı zamanda tüm belgelerin gönderiminde güçlü bir koruma duvarı bulunmaktadır. Bu sebeple kullanıcılar güvenlik ve gizlilik konusunda herhangi bir sorun yaşamazlar.
Özel Bulut Türü: Özellikle büyük şirketlerin yani çalışan sayısının çok olduğu ve bilgi işlem ağının oluşturulması gerekli olan işletmelerde kullanılan bulut teknolojisidir. Bu türde genel olarak şirket veri ve dosyalarının depolanması için büyük bir veri depolama alanı şirketlere verilmekte ve şirketlerin veri akışını hızlı yapabildiği bulut teknolojisidir. Diğer türlere göre özel bulut türü fiyat olarak fazlalık göstermektedir.
“Unicorn Girişim Nedir?“ içeriğimizin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz!