Başa baş noktası, bir işletmede ya da ekonomi istatistiklerinde elde edilen toplam kazancın, maliyet ve giderler ile eşit olması anlamına gelir. İşletmelerin kar veya zarar etmediği bu noktada, işletme genel gider, maliyet ve gelir hesabını doğru orantılarla gerçekleştirememiş demektir. İşletme bulunduğu ay içinde durağan bir süreçte bulunur ve kar elde etmesi, başa baş noktasını geçmesiyle gerçekleşir.
Başa Baş Noktası Neyi İfade Eder?
Başa baş noktası, bir firmanın cari ayı sonunda elde ettiği kazançların, işletmeye ait sabit ve değişken tüm maliyetleri ve giderlerinin eşit olmasıdır. Bu noktada kar ve zarar durumu yoktur. Şirketin ürün veya hizmet satışlarında fiyat revizesi yapması ile kar elde edilebilir, ancak maliyet ve giderlerin artması şirketin zarar etmesine yol açar. Başa baş noktasının geçilmesi kar elde edildiğini gösterir.
Başa Baş Noktası Nasıl Hesaplanır?
Başa baş noktası hesaplanırken sabit giderler, ürün birim fiyatı ve ürün değişken fiyatı kullanılır. Hatasız hesaplama için Microsoft Excel programında formüller oluşturabilirsiniz. Hesap formülü şu şekildedir:
Başa Baş Noktasının Önemi ve Stratejik Önlemler
Başa baş noktasının önceden planlanmış olması girişimciler için önemli bir iş stratejisidir. Bu sayede önlemler alınır ve kar marjında düşüş sağlanmamış olur. Artan rekabet nedeniyle girişimciler başa baş noktasına gelme riskiyle karşı karşıya kalabilir. İşletmelerin başa baş noktasına gelmeden hesaplamalarını detaylı olarak gerçekleştirmesi gerekir.
B2B İş Yönetimi Uygulamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Başa baş noktasına gelmeden önce işletmelerin dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır:
- İş Analizi ve Planlama: İşin analizi ve planlaması dikkatli yapılmalıdır. Her iş eninde sonunda bir tüketiciye ulaşır ve şirketin en büyük amacı müşterilerin memnuniyeti olmalıdır.
- İletişim: İş yönetiminde diğer firmalara satış yapan bir konumdaysanız, iletişim şeklinizin ve iş yaptığınız şirketin ihtiyaçlarını iyi anladığınızdan emin olmalısınız. Sosyal medya ve mail kanallarında aktif olmak önemlidir.
- Tanıtım ve Pazarlama: Şirket çerçevesinde yapılan işlerin tanıtımının net bir şekilde yapılması ve pazarlanması için çeşitli teknik ve opsiyonlar geliştirilmelidir.
- Fiyatlandırma: Ürün veya hizmet fiyatlandırması yapılırken şirketin giderleri ve maliyetleri dikkate alınarak fiyat revizesi yapılmalıdır.
Başa Baş Noktasının Avantajları
- Fonların Elde Edilmesi: Proje sahibi olan kişilerin gerekli fonlara ulaşmasını sağlar.
- Pazar Araştırması: Pazar araştırması iyi yapılırsa rekabet güçlenir ve şirketler daha aktif olur.
- Maliyet Kontrolü: Maliyetleri kontrol etmek ve gelir-gider dengesini sağlamak mümkündür.
- Yatırımcı Desteği: Kitle fonlama platformlarından destek ve onay alan girişimciler, melek yatırımcılar tarafından önemli kişiler olarak görülür.
Başa Baş Noktasının Dezavantajları
- Gizlilik Sorunu: Herkese açık olan kitle fonlama platformu ile projenizin gizliliği ortadan kalkabilir.
- Yavaş İlerleme: Melek yatırımcılarının projenize destek sağlaması kadar yavaş ilerleyebilir, bu da Start UP özelliğini ortadan kaldırabilir.
Ticaret ağında artan rekabet nedeniyle işletmeler, şirketleri ile ilgili gerekli planlamaları gözden kaçırabilirler. Ancak doğru oranlarla belirlenmiş ürün veya hizmet fiyatları ile maliyet ve karlarınızı olması gereken orantıda tutabilirsiniz.
Girişimcilerin şirketlerinin birkaç ay hesaplarına bakarak küçültmeye gitmesi yerine maliyetlerini azaltmaya yönelik çalışmalar yapmalıdırlar. Bu doğrultuda tedarikçilerinizden edindiğiniz hizmet veya ürün fiyatlarını da gözden geçirmeniz gerekir. İşletmelerin doğru finans hesaplamaları ve takım çalışması ile birlikte başa baş noktası gibi işletmeye zarar verebilecek durağan durumları çözmeye yönelik çalışmaları sürdürmeleri gerekir.