İnsan yapısı itibariyle gördüğü herhangi bir ürünü beğenebilir, almak isteyebilir veya ihtiyacını karşılamak için gördüğü ürünleri talep edebilir. Bu yönüyle insan sınırsız ihtiyaçlara ve isteklere sahip bir varlıktır. Ancak firmalar tüketicilerin istek ve ihtiyaçlarını her zaman karşılayamazlar. İnsanlar, firmaların ürettiği veya hizmete sunduğu ürünleri beğenmeyebilir veya firmalardan daha iyi ürünlerini bekleyebilir. Bu durumlarda firmalardan istediğini alamayan tüketiciler, ihtiyaçlarını karşılamak için başka tüketicilere yönelebilir. Aynı zamanda bu durum piyasada artık üretilmeyen bir şeyin talep edilmesi halinde de ortaya çıkabilir.
Örneğin, bir kişi diğer bir kişinin üzerindeki kıyafeti beğenir ve almak ister. Ancak gördüğü kıyafetin artık üretilmediğini veya hiçbir mağazada satılmadığını fark eder. Bu durumda o kıyafete ulaşmanın tek yolu, kıyafeti kullanan kişiden bu kıyafeti talep etmektir. Kıyafeti kullanan kişi de bu fırsatı değerlendirir ve bu kıyafeti ikinci el olmasına rağmen daha yüksek bir fiyata satabilir ve kar edebilir. Bu ve benzeri durumların girişimci dünyasındaki ismi C2C yani Customer to Customer iş yönetimidir. C2C iş yönetimi, tüketicinin diğer bir tüketiciyle gerçekleştirdiği bir iş yönetimidir.
C2C İş Yönetimi ve Online Platformlar
C2C iş yönetimi günümüzde online üzerinden yapılmakta ve çeşitli e-ticaret siteleri aracılığıyla gerçekleşmektedir. Ürünü satan kişiler online platformları kullanır ve daha önce tükettiği bir ürünü başka kişilere online veya offline olarak satabilirler. Bu iş yönetimi, özellikle günümüzde kişilere çeşitli gelir kaynakları sağlamakta ve kişilere çeşitli iş imkanları yaratmaktadır. Bu durum aynı zamanda tüketicilerin bir girişimci rolü oynamasını sağlar ve kişileri girişimci olma yolunda destekler.
C2C iş yönetiminde, satıcı konumunda bulunacak kişiler çeşitli e-ticaret platformlarıyla anlaşmalar yapar ve ürünlerini bu e-ticaret platformlarını kullanarak satmaya çalışır. Alıcı konumunda bulunan kişiler ise bu e-ticaret platformlarıyla bir üyelik işlemi gerçekleştirir ve oluşturdukları online profillerle bu alışverişlerini yapabilirler. Her ne kadar C2C iş yönetimi, tüketiciden tüketiciye bir avantaj sağlıyor gibi tanımlansa da, bu iş yönetiminin gerçekleştirilmesi için aracı firmalar olan e-ticaret platformları da bu iş yönetiminden aldıkları çeşitli komisyon vb. kazanç kaynaklarıyla gelir sağlar ve platformlarının yatırımlarını genişletir. Ancak C2C iş yönetiminin gerçekleşmesi için aracı olan e-ticaret platformları, tüketiciler arasındaki pazarlık, satış, resim vb. anlaşmaların içerisine girmezler.
C2C İş Yönetiminin Özellikleri
C2C iş yönetimi tüketicilere sunduğu avantajlar bakımından çok önemlidir. Bu tarz bir iş yönetimini uygulayacak kişilerin C2C iş yönetiminin özelliklerini iyi bir şekilde öğrenmesi gerekmektedir. C2C iş yönetiminin özelliklerini maddeler halinde açıklayacak olursak:
- Gelir Sağlama: C2C iş yönetimi, tüketicilerin ve online platform sahibi kişilerin ürünlerini satışa çıkarmakta ve bu ürünlerden gelir sağlamasına olanak tanır.
- Müşteri Analizi: Tüketicilerin istekleri doğrultusunda hareket etmesi, C2C iş yönetimini günlendirir ve bu iş yönetimi, satış yapan kişilerin müşteri analizi yapabilmesini ve ürün çeşitliliğini müşteri analizlerine göre artırmasını sağlar.
- Düşük Depolama Maliyeti: C2C iş yönetimi sayesinde satış yapan kişiler, ürünlerini herhangi bir yerde depolamak veya stoklamak için ekstra masraflara girmez ve sattıkları ürünlerden sağladıkları gelirler artış gösterir.
- Kargo Anlaşmaları: C2C iş yönetimi için kullanılan online platformların kargo şirketleriyle yaptığı anlaşmalar sayesinde satış yapan kişiler, kargo için ekstra maliyetin altına girmez ve ürünü alan tüketiciler, ürünlerine kargo şirketleri sayesinde kolayca ulaşabilir. C2C iş yönetimi aynı zamanda kargo şirketlerinin büyümesine de katkıda bulunur.
- Düşük Sorumluluk: Online platformlar üzerine yapılan satışların tüketiciden tüketiciye ulaşması, online platform sahiplerinin sorumluluklarını en aza indirger ve yapılan işin riski de bir o kadar azalır.