WhatsApp, NSO Group’a karşı açtığı uzun süredir devam eden casus yazılım davasında tarihi bir zafer kazandı. ABD’deki bir mahkeme, İsrailli casus yazılım üreticisi NSO Group’un Pegasus adlı casus yazılımıyla WhatsApp kullanıcılarının cihazlarını hackleyerek yasalara aykırı davrandığına hükmetti.
Kuzey Kaliforniya’daki federal mahkeme hakimi Phyllis Hamilton, NSO Group‘un 1.400 WhatsApp kullanıcısını hedef alarak hem eyalet hem de federal düzeydeki hackleme yasalarını ihlal ettiğini ve WhatsApp’ın kötü amaçlı kullanımları yasaklayan hizmet şartlarını çiğnediğini belirtti.
Meta‘ya ait olan WhatsApp, NSO Group’un sesli arama özelliğindeki bir güvenlik açığını kullanarak Pegasus yazılımını kullanıcıların cihazlarına yüklediğini iddia ederek beş yıl önce şirkete dava açmıştı. WhatsApp’a göre, bu yazılım insan hakları savunucuları, gazeteciler, diplomatlar ve hükümet yetkilileri de dahil olmak üzere 100’den fazla kişinin cihazlarını hedef aldı.
Hakim Hamilton, NSO Group’un Pegasus yazılımını cihazlara yüklemek için WhatsApp yazılımını tersine mühendislik ve yeniden derleme yöntemleriyle kullandığını kabul ettiğini söyledi. Ancak, NSO’nun bu işlemleri WhatsApp’ın hizmet şartlarını kabul etmeden nasıl yapabileceği konusunda makul bir açıklama sunamadığını vurguladı.
Mahkeme, NSO’nun Pegasus’un kaynak kodunu ve WhatsApp güvenlik açıklarıyla ilgili iç yazışmaları teslim etmeyi reddettiğini, bu nedenle şirketin yargı sürecine şeffaflıkla yaklaşmadığını ifade etti. Hakim, NSO’nun mahkeme emirlerine uymamasının ciddi endişeler doğurduğunu belirtti.
WhatsApp adına konuşan Meta sözcüsü Emily Westcott, alınan kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek şunları söyledi:
“NSO, artık WhatsApp, gazeteciler, insan hakları savunucuları ve sivil toplum üyelerine yönelik yasa dışı saldırılarından kaçamayacak. Bu karar, casus yazılım şirketlerine yasadışı faaliyetlerinin tolere edilmeyeceği mesajını veriyor. WhatsApp olarak insanların özel iletişimlerini korumak için çalışmaktan asla vazgeçmeyeceğiz.”
WhatsApp Başkanı Will Cathcart da bu kararı “mahremiyet için büyük bir zafer” olarak nitelendirdi.
NSO Group adına konuşan bir sözcü ise yorum yapmayı reddetti. Daha önce NSO, Pegasus yazılımının suçla mücadele ve ulusal güvenliğin korunmasına yardımcı olduğunu savunmuştu.
Dava, 2025 yılının Mart ayında yapılacak bir duruşmayla devam edecek ve jüri, NSO Group’un WhatsApp’a ne kadar tazminat ödemesi gerektiğine karar verecek.
“Park Grubu, Ciner Yayın Holding’teki Tüm Hisseleri Can Grubu’na Devrediyor!” haberimizin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz!
FounderN Kimdir?
FounderN, girişimcilik dünyasının en güncel haberleri, inovasyon odaklı içerikleri ve ekosistemin her bir parçasına değer katan çalışmalarıyla, faaliyet gösteren dinamik bir dijital medya platformudur. 2020 yılında “Girişim Haberleri” adıyla başlayan serüvenimiz, Eylül 2024 itibarıyla FounderN kimliği ile, girişimcilik ekosisteminin ilham veren dinamik sesi olma yolculuğuna devam ediyor. FounderN; teknoloji, girişim ve yatırım dünyasındaki gelişmeleri yaratıcı ve yenilikçi bir perspektifle sunarak iş dünyasının liderlerini, yatırımcılarını ve girişimcilerini sizlerle bir araya getirir.
FounderN olarak misyonumuz, yalnızca yaşanan son gelişmeleri paylaşmak değil, okurlarımızı bu gelişmelerin aktif bir parçası haline getirmek ve ekosistemin sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamaktır. Ekosistemdeki en yeni gelişmelerden haberdar olmak, büyüyen bu topluluğun bir parçası olmak istiyorsanız, bültenimize abone olabilir, sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip ederek ilham dolu bu yolculuğa katılabilirsiniz.
Bizimle Keşfetmeye Devam Edin: İlginizi çekebilecek diğer #Gündem Haberleri için tıklayın!
Foundern LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.
Foundern Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.