Saha araştırması; bir ürün veya hizmeti halk ile buluşturmadan önce hedef müşteri kitlesini tanımaya ve öğrenmeye yönelten metotları içeren bir yoldur. Girişimci hedef müşteri kitlesini belirlerken; etnik kökenlerini, kültürel yapılarını, örf ve adetlerini, demografik bilgilerini, bir ürün ile ilgili görüşlerini bire bir olarak kişilerden öğrenir. Bu bilgiler doğrultusunda hedef müşteri kitlesinin nelerden hoşlanıp hoşlanmadığını, hangi ürünleri kullanıp hangi ürünleri kullanmayacağını ve üreteceği ürün veya hizmetin müşteriler tarafından kullanıp kullanmayacağını analiz eder.
Saha Araştırması Nasıl Yapılır?
Saha araştırması; bir projenin taslağı oluşturulduğunda ya da tamamlandığında hedef müşteri kitlesinin ihtiyaçları doğrultusunda, kullanım amacı, kullanım miktarı, tercih edilme nedeni ve kullanım oranı, pazar alanına sürülecek ürün veya hizmetin arz talep ilişkisi gibi etkenlerin belirlenmesinde ve hedef müşteri kitlesine en uygun ürünün üretilmesinde kullanılan etkili ve önemli bir metottur.
Yaygın Olarak Kullanılan Saha Araştırma Metotları:
- Doğrudan Gözlem Metodu: Girişimcinin kendi yorumunu katmadan doğrudan gerçek bilgileri kullanması gereken bir araştırma biçimidir.
- Katılımcı Gözlem Metodu: Sistematik olarak veri toplama ve gözlem yapma yöntemidir.
- Nitel Görüşmeler Metodu: Hedef müşteri kitlesi ile yüz yüze görüşmeler yaparak detaylı soruları inceleyen bir metottur.
- Etnografya Metodu: Belli kültüre sahip toplumların görüş, inanç, aile yapısı gibi konuları araştırır.
- Vaka Analizi Metodu: Var olan bir vakayı inceleyerek veri toplama yöntemidir.
- Anket Metodu: Pazar araştırmasında en fazla kullanılan metot türüdür.
- AR-GE Metodu: Ürünlerin veya hizmetlerin araştırma ve geliştirilmesini ifade eder.
Doğrudan Gözlem Metodu Nedir?
Doğrudan gözlem metodu, girişimcinin kendi yorumunu katmadan doğrudan gerçek bilgileri kullanması gereken bir araştırma biçimidir. Girişimci, üretmek istediği ürünün benzerini üreten rakip firmanın analizini yapar.
Katılımcı Gözlem Metodu Nedir?
Katılımcı gözlem metodu, araştırmacının ulaştığı çeşitli bilgileri sistematik olarak veri altına almasıdır. Bu sayede araştırmaya katılan kişilerin bilgileri gözlemlenerek araştırma sağlanır.
Nitel Görüşmeler Metodu Nedir?
Nitel görüşmeler metodu, hedef müşteri kitlesi ile yüz yüze görüşmeler yaparak detaylı soruları inceleyen bir metottur. Araştırma edindiği nitel bilgileri kullanıcı hassasiyetinde tutar.
Etnografya Metodu Nedir?
Etnografya metodu, belli kültüre sahip toplumların görüş, inanç, aile yapısı gibi konuları natüralist yaklaşım ile araştırır. Araştırmacının yorumu bulunmaz, tamamen kullanıcılar tarafından verilen cevaplar ile araştırma yapılır.
Vaka Analiz Metodu Nedir?
Vaka analiz metodu, var olan vakanın (olayın) içerisinde kullanılan bir araştırma metodudur. Araştırma, yalnızca vaka olayları çerçevesinde yürütülür.
Anket Metodu Nedir?
Anket metodu, pazar araştırması yapılırken en fazla kullanılan metot türüdür. Araştırmacının ürün veya hizmetleri ekseninde yapacağı araştırmalara yönelik soruları hedef müşteri kitlesine yöneltir.
AR-GE Metodu Nedir?
AR-GE metodu, bir ürünü araştırma ve geliştirme anlamına gelir. Ürünlerin demoları ile hedef müşteri kitlesine ücretsiz olarak denetilmesi ve gerçek yorumların alınması ile yürütülür.