Güney Kore merkezli yapay zekâ çip girişimi FuriosaAI, teknoloji devi LG’nin araştırma birimi LG AI Research ile büyük bir iş birliğine imza attı. Açıklamaya göre FuriosaAI, RNGD adını verdiği yeni nesil yapay zekâ çipini, LG’nin kısa süre önce tanıttığı EXAONE 4.0 platformuna sağlayacak.
EXAONE 4.0, LG tarafından geliştirilen hibrit bir yapay zekâ modeli. Yeni çiple birlikte; elektronik, finans, telekom, biyoteknoloji gibi birçok sektöre yönelik yapay zekâ uygulamalarında yüksek performans ve enerji verimliliği hedefleniyor.
Bu gelişme, FuriosaAI’nin Meta’nın 800 milyon dolarlık satın alma teklifini reddetmesinden yalnızca üç ay sonrageldi. Anlaşmanın bozulma nedeni fiyat değil; Meta’nın satın alma sonrası planladığı iş yapısı ve stratejilere dair görüş ayrılıkları oldu.
Meta’nın ilgisi tesadüf değil. Şirket, Nvidia gibi çip devlerine olan bağımlılığını azaltmak için uzun süredir kendi yapay zekâ altyapısını kurmaya çalışıyor. FuriosaAI ise bu sürecin bir parçası olmayı reddetti.
FuriosaAI CEO’su June Paik, TechCrunch’a yaptığı açıklamada,
“Kendi yolumuzda ilerlemek istiyoruz. Bu iş birliği, yalnızca şirket açısından değil, kişisel olarak da anlamlı. Yapay zekâ donanımını daha sürdürülebilir hâle getirmek istiyoruz,” dedi.
Yeni anlaşmayla birlikte FuriosaAI, sadece Güney Kore pazarıyla sınırlı kalmayacak. Paik, LG’nin EXAONE modelinin, sadece LG içinde değil, ülke genelinde ve globalde de yaygın şekilde kullanılacağını vurguladı:
“EXAONE, Güney Kore’nin önde gelen yapay zekâ modeli. Bu modelin farklı kurumlar ve global müşteriler tarafından da kullanılacağını düşünüyoruz. Bu da bizim çip çözümlerimize olan talebiartıracaktır.”
LG’nin Nvidia dışındaki bir alternatife yönelmesi, sektörde önemli bir kırılma olarak görülüyor. Paik’e göre bu başarıda, FuriosaAI’nin sadece güçlü performans değil, daha düşük toplam sahip olma maliyeti sunabilmesi etkili oldu.
FuriosaAI, LG’nin yaptığı testlerde rakip GPU’lara kıyasla 2.25 kat daha iyi çıkarım (inference) performansı sunduğunu iddia ediyor. Ayrıca daha düşük enerji tüketimiyle de öne çıktığını belirtiyor.
Şirketin RNGD çipi, genel amaçlı grafik işlemciler (GPU) gibi değil; yalnızca yapay zekâ için sıfırdan tasarlandı. Paik,
“Bizim mimarimiz tamamen yapay zekâ için geliştirildi. GPU’lar gibi grafik işleme ya da madencilik gibi amaçlara hizmet etmiyoruz,” dedi.
Seul merkezli FuriosaAI, aynı zamanda ABD’nin Santa Clara şehrinde bir ofis daha işletiyor. Girişimin tüm dünyaya yayılmış, sadece 15 kişilik bir ekibi bulunuyor. Güney Kore’nin yapay zekâ ekosisteminde oyunun kurallarını değiştirecek bir teknolojininarkasında yer alıyor.
”ChatGPT’ye Günde 2,5 Milyar Komut Gönderiliyor!”haberimizin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz!
FounderN Kimdir?
FounderN, girişimcilik dünyasının en güncel haberleri, inovasyon odaklı içerikleri ve ekosistemin her bir parçasına değer katan çalışmalarıyla, faaliyet gösteren dinamik bir dijital medya platformudur. 2020 yılında “Girişim Haberleri” adıyla başlayan serüvenimiz, Eylül 2024 itibarıyla FounderN kimliği ile, girişimcilik ekosisteminin ilham veren dinamik sesi olma yolculuğuna devam ediyor. FounderN; teknoloji, girişim ve yatırım dünyasındaki gelişmeleri yaratıcı ve yenilikçi bir perspektifle sunarak iş dünyasının liderlerini, yatırımcılarını ve girişimcilerini sizlerle bir araya getirir.
FounderN olarak misyonumuz, yalnızca yaşanan son gelişmeleri paylaşmak değil, okurlarımızı bu gelişmelerin aktif bir parçası haline getirmek ve ekosistemin sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamaktır. Ekosistemdeki en yeni gelişmelerden haberdar olmak, büyüyen bu topluluğun bir parçası olmak istiyorsanız, bültenimize abone olabilir, sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip ederek ilham dolu bu yolculuğa katılabilirsiniz.
Bizimle Keşfetmeye Devam Edin: İlginizi çekebilecek diğer #Gündem Haberleri için tıklayın!
FounderN LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.
FounderN Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.