Google, son sürdürülebilirlik raporunda veri merkezlerinin enerji tüketiminde yaşanan çarpıcı artışı gözler önüne serdi. 2024 yılında Google veri merkezleri 30,8 milyon megavat-saat elektrik tüketti. Bu rakam, 2020’deki 14,4 milyon megavat-saat seviyesine göre iki kattan fazla artışa işaret ediyor.
Veri merkezlerinin artan enerji ihtiyacı, Google’ın karbonsuz enerji hedeflerini zora sokuyor. Şirketin toplam elektrik tüketiminin %95,8’i sadece veri merkezlerinden kaynaklanıyor.
Google, uzun süredir veri merkezlerinin verimliliğini artırmaya çalışıyor. Ancak bu alandaki ilerleme artık sınırlı. Şirketin enerji verimliliğini ölçen PUE (Power Usage Effectiveness) değeri 2024’te 1.09’a geriledi. Bu, sadece 0.01 puanlık bir iyileşme anlamına geliyor ve son 10 yıldaki toplam gelişme sadece 0.02 puan.
Bu tablo, Google’ın daha fazla enerjiye ihtiyaç duyduğunu net şekilde ortaya koyuyor. Şirket bu nedenle jeotermal, nükleer ve yenilenebilir enerji kaynaklarına milyarlarca dolar yatırım yapıyor.
Gelişmiş jeotermal enerji, hava şartlarından bağımsız olarak sürekli elektrik üretebildiği için öne çıkıyor. Google’ın desteklediği Fervo Energy gibi girişimler sayesinde bu teknoloji daha yaygın hale geliyor.
Nükleer enerji tarafında da büyük adımlar atılıyor. Google, geçtiğimiz hafta Commonwealth Fusion Systems ile iş birliği yaparak, şirketin 2030’ların başında devreye alacağı Arc füzyon santralinden 200 megavat elektrik satın alacağını duyurdu. Ayrıca Kairos Power ile de 500 megavatlık fisyon temelli bir enerji anlaşması imzalandı. Ancak bu iki nükleer kaynaktan elektrik almak için en az 5 yıl daha beklenmesi gerekiyor.
Bu süreçte Google, yenilenebilir enerjiye yönelmiş durumda. Ocak ayında Oklahoma’da 700 megavat, Mayıs ayında Güney Carolina’da 600 megavatlık güneş enerjisi yatırımı yapıldı. Ayrıca, Intersect Power ve TPG Rise Climate ile birlikte 20 milyar dolarlık yatırımla birçok karbonsuz enerji santrali inşa edilecek.
Google şu an, yıllık toplam elektrik tüketimini yenilenebilir enerji kaynaklarıyla dengeleyecek seviyede sözleşmeler imzalamış durumda. Ancak bu kaynaklar her zaman doğru zamanda ve doğru yerde enerji sağlayamıyor. Şirketin asıl hedefi, 24 saat boyunca, her lokasyonda tamamen karbonsuz enerjiyle çalışmak.
Google Gelişmiş Enerji Başkanı Michael Terrell, bu hedefin zorluğunu şu sözlerle ifade etti:
“Yüzde 100 yıllık eşleşmeyi başardığımızı duyurduğumuzda, bunun nihai hedef olmadığını belirtmiştik. Gerçek hedefimiz, her zaman ve her yerde karbonsuz enerjiyle faaliyet göstermek.”
Google’ın bu hedefe ulaşmak için hâlâ yolu var. Dünya genelinde veri merkezlerinin elektrik ihtiyacının yalnızca %66’sı saatlik bazda karbonsuz enerjiyle karşılanabiliyor. Ancak bu oran bölgesel olarak çok farklılık gösteriyor. Latin Amerika’daki veri merkezleri %92 oranına ulaşırken, Orta Doğu ve Afrika’daki merkezlerde bu oran sadece %5.
Bu dengesizlikler nedeniyle Google, füzyon ve fisyon gibi daha istikrarlı ve karbonsuz enerji kaynaklarına yatırım yapıyor. Şirket, önümüzdeki yıllarda bu teknolojiler sayesinde daha sürdürülebilir ve temiz bir altyapı kurmayı hedefliyor.
”Amazon, 1 Milyonuncu Robotunu Devreye Aldı ve Yeni Üretken Yapay Zekâ Modelini Tanıttı!”haberimizin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz!
FounderN Kimdir?
FounderN, girişimcilik dünyasının en güncel haberleri, inovasyon odaklı içerikleri ve ekosistemin her bir parçasına değer katan çalışmalarıyla, faaliyet gösteren dinamik bir dijital medya platformudur. 2020 yılında “Girişim Haberleri” adıyla başlayan serüvenimiz, Eylül 2024 itibarıyla FounderN kimliği ile, girişimcilik ekosisteminin ilham veren dinamik sesi olma yolculuğuna devam ediyor. FounderN; teknoloji, girişim ve yatırım dünyasındaki gelişmeleri yaratıcı ve yenilikçi bir perspektifle sunarak iş dünyasının liderlerini, yatırımcılarını ve girişimcilerini sizlerle bir araya getirir.
FounderN olarak misyonumuz, yalnızca yaşanan son gelişmeleri paylaşmak değil, okurlarımızı bu gelişmelerin aktif bir parçası haline getirmek ve ekosistemin sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamaktır. Ekosistemdeki en yeni gelişmelerden haberdar olmak, büyüyen bu topluluğun bir parçası olmak istiyorsanız, bültenimize abone olabilir, sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip ederek ilham dolu bu yolculuğa katılabilirsiniz.
Bizimle Keşfetmeye Devam Edin: İlginizi çekebilecek diğer #Gündem Haberleri için tıklayın!
Foundern LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.
Foundern Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.