Güney Kore yetkilileri, Çinli AI laboratuvarı DeepSeek’in uygulamasının ülkedeki uygulama mağazalarından indirilmesini geçici olarak yasakladı. Bu karar, şirketin kullanıcı verilerini nasıl işlediğine dair bir değerlendirme sürecine tabi tutulması nedeniyle alındı.
Kişisel Bilgi Koruma Komisyonu (PIPC), Çinli şirketin Kore gizlilik yasalarına uyum sağlaması ve gerekli değişiklikleri yapması durumunda uygulamanın yeniden indirilebilir hale geleceğini belirtti. Mevcut uygulama ve web hizmetleri bu kısıtlamadan etkilenmeyecek, ancak veri koruma otoritesi, mevcut kullanıcıların nihai karar açıklanana kadar DeepSeek’e kişisel bilgilerini girmemelerini “kesinlikle tavsiye ettiğini” bildirdi.
DeepSeek hizmetinin ocak ayı sonunda Güney Kore’de kullanıma sunulmasının ardından, PIPC Çinli şirketle iletişime geçerek kişisel verileri nasıl topladığı ve işlediği hakkında bilgi talep etti. Yapılan değerlendirmede, DeepSeek’in üçüncü taraf hizmetleri ve gizlilik politikalarıyla ilgili sorunlar tespit edildi.
PIPC, TechCrunch’a yaptığı açıklamada, DeepSeek’in Güney Koreli kullanıcıların verilerini TikTok’un ana şirketi ByteDance’e aktardığını tespit ettiğini doğruladı. DeepSeek ise konuyla ilgili yorum yapma talebine henüz yanıt vermedi.
Ajans, DeepSeek’in yakın zamanda Güney Kore’de yerel bir temsilci atadığını ve hizmeti başlatırken ülkenin gizlilik yasalarına aşina olmadığını kabul ettiğini belirtti. Çinli şirket geçtiğimiz cuma günü yaptığı açıklamada, Koreli yetkililerle yakın iş birliği içinde olacağını duyurdu.
Bu, Güney Kore hükümetinin DeepSeek’e yönelik ilk müdahalesi değil. Bu ayın başlarında, Güney Kore Ticaret, Sanayi ve Enerji Bakanlığı, polis teşkilatı ve devlet kuruluşu olan Korea Hydro & Nuclear Power, güvenlik endişeleri nedeniyle resmi cihazlarda DeepSeek’e erişimi geçici olarak engellemişti.
DeepSeek’e yönelik ihtiyatlı yaklaşım yalnızca Güney Kore ile sınırlı değil. Avustralya, güvenlik endişeleri nedeniyle hükümet cihazlarında DeepSeek kullanımını yasakladı. İtalya’nın veri koruma otoritesi Garante, DeepSeek’in sohbet robotunu ülkede engellemesini talep etti. Tayvan ise devlet kurumlarının DeepSeek AI’ı kullanmasını yasakladı.
2023 yılında Hangzhou merkezli Liang Feng tarafından kurulan DeepSeek, OpenAI’nin ChatGPT’siyle rekabet eden, ücretsiz ve açık kaynaklı akıl yürütme modeli DeepSeek R1’i piyasaya sürdü.
”Broadcom ve TSMC, Intel’in Çip Birimlerini Satın Almaya Hazırlanıyor!” haberimizin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.
FounderN Kimdir?
FounderN, girişimcilik dünyasının en güncel haberleri, inovasyon odaklı içerikleri ve ekosistemin her bir parçasına değer katan çalışmalarıyla, faaliyet gösteren dinamik bir dijital medya platformudur. 2020 yılında “Girişim Haberleri” adıyla başlayan serüvenimiz, Eylül 2024 itibarıyla FounderN kimliği ile, girişimcilik ekosisteminin ilham veren dinamik sesi olma yolculuğuna devam ediyor. FounderN; teknoloji, girişim ve yatırım dünyasındaki gelişmeleri yaratıcı ve yenilikçi bir perspektifle sunarak iş dünyasının liderlerini, yatırımcılarını ve girişimcilerini sizlerle bir araya getirir.
FounderN olarak misyonumuz, yalnızca yaşanan son gelişmeleri paylaşmak değil, okurlarımızı bu gelişmelerin aktif bir parçası haline getirmek ve ekosistemin sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamaktır. Ekosistemdeki en yeni gelişmelerden haberdar olmak, büyüyen bu topluluğun bir parçası olmak istiyorsanız, bültenimize abone olabilir, sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip ederek ilham dolu bu yolculuğa katılabilirsiniz.
Bizimle Keşfetmeye Devam Edin: İlginizi çekebilecek diğer #Gündem Haberleri için tıklayın!
Foundern LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.
Foundern Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.