Meta’nın rekabete aykırı uygulamalar nedeniyle FTC (ABD Federal Ticaret Komisyonu) ile devam eden davasının ilk haftasında, Facebook’un kültürel olarak nasıl geride kaldığını ortaya koyan dahili belgeler paylaşıldı.
2022 tarihli e-postalarda Meta yöneticileri, Facebook’un başarısını artırmak için farklı gelecek vizyonlarını tartışıyor, uygulamanın kültürel anlamda önemini yitirdiğini kabul ediyordu.
2025’e geldiğimizde Meta hâlâ bu sorunla boğuşuyor. CEO Mark Zuckerberg, Ocak ayında yapılan şirketin 4. çeyrek kazanç çağrısında bu yıl Facebook’un “kültürel değerini yeniden kazandırmak” istediklerini ve bunun için “OG Facebook” dönemine dönüş planladıklarını açıkladı. Bu hedef doğrultusunda atılan adımlardan biri de Friends (Arkadaşlar) sekmesinin yenilenmiş haliyle kullanıma sunulması oldu.
Nisan 2022 tarihli ve davada kanıt olarak paylaşılan mesajlarda Zuckerberg, Facebook’un “Arkadaşlar” yapısının ve formatının modasının geçtiğini, diğer tüm büyük platformların artık “Takip etme” üzerine kurulu olduğunu söylüyordu.
Zuckerberg, arkadaşlık sistemini tamamen kaldırmayı ve herkesi sıfırdan başlatmayı bile önerdi. İşte e-postalardan öne çıkan bazı bölümler:
Facebook’un kültürel önemini kaybetmesiyle ilgili endişeler
“Facebook uygulaması için sürdürülebilir büyümeye yol açabilecek benzersiz bir vizyona sahip olduğumuzdan emin olmak istiyorum. Uygulamanın etkileşimi birçok bölgede istikrarlı olsa da, kültürel önemi hızla azalıyor gibi görünüyor ve bunun ileride sağlık göstergeleri açısından öncü bir işaret olabileceğinden endişeliyim. IG ve WA iyi gitse bile, eğer FB zayıflarsa şirketimizin ihtiyaç duyduğu şekilde başarılı olmasının bir yolunu göremiyorum. Bu yüzden bunu doğru yapmalıyız.”
“Bana göre, FB’nin kültürel önem kazanması ve uzun vadede daha iyi bir yola girmesi için sosyal grafiğini (kullanıcı bağlantı yapısını) yenilememiz gerekiyor.”
“Bir hizmetin diğerinin bıraktığı kırıntılarla yetinmemesini ya da hizmetlerin birbirini yapay şekilde sınırlamamasını sağlayacak bir strateji bulmamız gerektiğini düşünüyorum. Şu anda IG kültürel olarak iyi durumda, FB ise değil. Bu yüzden uzun vadeli olarak FB için makul bir yol bulmaya daha fazla odaklanıyorum.”
Facebook’un “arkadaş ekleme” modelinin demode olması üzerine endişeler
“Facebook uygulaması ‘arkadaşlık kurma’ (friending) kavramının sahibi, bu kavramı 2020’li yıllarda daha güncel ve hayatın parçası hâline getirebilirsek bu iyi bir yol olabilir.”
“Şu anda arkadaşlık kurma kavramı pek popüler değil gibi. Bunun birkaç nedeni var. Birincisi, birçok insanın arkadaş listesi bayatladı ve artık gerçekten bağlantıda olmak istedikleri kişilerden oluşmuyor. İkincisi, birine arkadaşlık isteği göndermek fazla zahmetli geliyor, bu da ilk sorunun çözülmesini zorlaştırıyor. Genellikle biriyle tanıştığımda ya da ilgimi çeken biri olduğunda, ondan bir şey istemeden önce onu sadece takip etmek istiyorum. Üçüncüsü ve bununla bağlantılı olarak, Facebook artık kültürel olarak çok da önemli hissettirmediği için, birini FB’ye eklemek diğer hizmetlere kıyasla daha da ağır geliyor.”
“Bana kalırsa, Facebook uygulamasının kültürel önem açısından konumlanışı, doğrudan arkadaşlık grafiği yapısına bağlı. Oysa IG/Twitter tarzı takip sistemleri, TikTok’un tamamen algoritmaya dayalı yapısı, Groups/Reddit gibi topluluk bazlı modeller gibi başka düzenleyici yaklaşımlar da var.”
Önerilen çözümler
“Modern sosyal ağların tamamı arkadaşlık yerine takip etme modeline dayanıyor, bu yüzden Facebook uygulaması bu temel yeniliği benimsemediği için demode kalmış olabilir. Bunu düzeltmenin yolu tamamen takip etme sistemine geçmek olabilir. Sadece herkese açık hesaplar için takip desteği sunmak yeterli olmayacaktır. Özel hesaplar için de arkadaşlık yerine takip sistemine geçmemiz gerekebilir (işleyiş benzer olsa da) ve muhtemelen sayfa beğenme kavramını da ortadan kaldırmalıyız.”
“Belki de çılgınca bir fikir ama herkesin arkadaş listesini silmeyi ve onların sıfırdan başlamasını düşünmeliyiz. Tabii ki bu büyük bir risk taşır çünkü insanlar listelerini yeniden oluşturmayabilir ya da platformla olan etkileşimleri azalabilir. Bu yüzden böyle bir şeyi denemek istersek küçük bir ülkede deney yaparak olumlu bir sonuç verip vermediğini görmemiz gerekir. Ancak etki yaratmak istiyorsak böyle radikal bir şey yapmamız gerekebilir. Ufak tefek değişiklikler (örneğin bahar temizliği akışı gibi) muhtemelen yeterli olmayacaktır.”
İlerleyen zamanlarda, Meta’nın bu stratejilerin ne kadar etkili olduğunu ve Facebook’un dijital dünyadaki yerini nasıl yeniden inşa ettiğini hep birlikte göreceğiz.
“Occidental, Karbon Giderimi Girişimi Holocene’i Satın Aldı!” haberimizin detaylarına buradanulaşabilirsiniz!
FounderN Kimdir?
FounderN, girişimcilik dünyasının en güncel haberleri, inovasyon odaklı içerikleri ve ekosistemin her bir parçasına değer katan çalışmalarıyla, faaliyet gösteren dinamik bir dijital medya platformudur. 2020 yılında “Girişim Haberleri” adıyla başlayan serüvenimiz, Eylül 2024 itibarıyla FounderN kimliği ile, girişimcilik ekosisteminin ilham veren dinamik sesi olma yolculuğuna devam ediyor. FounderN; teknoloji, girişim ve yatırım dünyasındaki gelişmeleri yaratıcı ve yenilikçi bir perspektifle sunarak iş dünyasının liderlerini, yatırımcılarını ve girişimcilerini sizlerle bir araya getirir.
FounderN olarak misyonumuz, yalnızca yaşanan son gelişmeleri paylaşmak değil, okurlarımızı bu gelişmelerin aktif bir parçası haline getirmek ve ekosistemin sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamaktır. Ekosistemdeki en yeni gelişmelerden haberdar olmak, büyüyen bu topluluğun bir parçası olmak istiyorsanız, bültenimize abone olabilir, sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip ederek ilham dolu bu yolculuğa katılabilirsiniz.
Bizimle Keşfetmeye Devam Edin: İlginizi çekebilecek diğer #Gündem Haberleri için tıklayın!
Foundern LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.
Foundern Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.