Niş pazarlama kavramının net bir şekilde anlaşılabilmesi için, öncelikle pazarlama tekniğinin uygulandığı piyasayı net bir şekilde tanımak gerekir. Müşteriler bazen piyasada popülerlik sağlamış ürünlerden sıkılırlar veya istemezler. Bu durumda tüketici tercihleri farklılık göstereceği gibi, bu farklılık talebinin karşılanması için üreticinin de ürettiği mal veya hizmette farklılık yaratması gerekir. Bu farklılık sonucu oluşan, özel tercihli mal veya hizmetin satıldığı piyasaya niş pazar denmektedir.
Özellikle iyi bir girişimci olmak isteyen bireylerin bu tarz piyasaları iyi takip etmesi ve analiz etmesi gerekmektedir. Özel tüketici isteklerinin oluşturduğu bu ürün piyasası, küçük bir müşteri portföyünün bulunduğu özel bir grup olarak da tanımlanabilir. Bu pazarın oluşumunda genel olarak genel müşteri kitlesindeki dışındaki müşteri profillerinin incelenmesi gerekmektedir.
Örneğin büyük alışveriş merkezlerinde belli bir beden kıyafet seçimi veya belli büyüklükte ayakkabı seçenekleri vardır. Niş Pazar dediğimiz sistem belirlenen bu beden ve numaraların dışında üretilen ve satılan ürünleri ifade etmektedir. Niş Pazarı kavramının oluşturduğu bu alan, beraberinde Niş Pazarlama tekniklerini de beraberinde getirmiştir.
Niş pazarlama sistemi belirlen bu pazarda uygulanan bir çeşit reklam sistemine denmektedir. Reklamlar veya tanıtımlar uygulanırken mutlak bir stratejinin belirlenmesi ve bu strateji üzerine yatırımların yapılması gerekmektedir. Tabi ki bu stratejiler niş pazarının oluşturduğu müşteri gruplarına göre yapılmalı ve müşteride bırakacağı etki oldukça önemsenmelidir.
Niş Pazarlama Stratejileri Nasıl Oluşturulur?
Niş pazarlamanın belli bir gruba yönelik yapılması, tartışmasız bu grubun iyi tanınması, gruplara yönelik özel çalışmalar ve aktif araştırmayı beraberinde getirmektedir. Gruplara yönelik yapılan stratejilerin detaylandırılmış halini maddelerle açıklayacak olursak;
Coğrafi Etmenler: Bu stratejiyi tanıtmadan önce girişimcilerin bu kavramı sadece Türkiye için düşünmemeleri önermek durumdayız. Sebebi niş pazarlama tekniklerini bilmenin uluslararası piyasada ciddi bir fark yaratacağını söyleyebiliriz. Özellikle coğrafi etmenlere göre yapılan niş pazarlama tekniği buna en iyi örnek olmaktadır. Sebebi coğrafi kesimlere göre müşterilerin özel istekleri olabilir. Örneğin Dünya’nın güney kısmı, sıcaklık farkından dolayı daha ince bir kumaş kıyafet giymek isteyebilir. Bu durumda girişimcinin bu isteklere dikkat ederek müşterinin yapısına göre bir üretim aksiyonu alma zorunluluğu vardır.
Yaşam Tarzı: Maddi durumlar, manevi durumlar, aile yapıları vb. birçok etken insanın yaşam tarzını etkilemektedir. Bireyin yaşam tarzı kullandığı mal ve hizmetin yapısını da oldukça etkilemektedir. Bu sebeple niş pazarlama yöntemleri için dikkate alınması gereken bir başka nokta yaşam tarzıdır.
Uzmanlık Alanları: Bireyler hayat boyunca bir hedef uğruna yaşamaktadır. Bu hedef insanları belli uzmanlık alanlarına iter ve belli bir süre sonra birey yaşamındaki her detayı bu uzmanlık alanıyla uyumlu bir hale getirir. Bu sebeple niş pazarlama yapacak girişimcinin uzmanlık alanlarına göre mal veya hizmet sunması oldukça önemlidir. Örnek vermek gerekirse uzmanlık alanını muhasebe olarak belirlemiş bir insanın hesap makinası seçimi yaparken piyasada olandan farklı bir tasarıma ve renge sahip bir hesap makinasına yönelmesi oldukça olağan biri durum olacaktır. Bu durumda girişimcinin bunu dikkate alarak bu konuda üretim yapması, girişimcinin ciddi derecede ilerleme kat etmesine yardımcı olacaktır.
Stil: Özellikle moda ve tasarım alanına yönelen bu strateji, girişimcinin müşteri analizini yapmakta en çok zorlandığı nokta olmaktadır. Sebebi birçok ürünün farklı şekillerde kombinasyon edilerek belli bir stile sokulabilmesidir. Eğer girişimci niş pazarlama tekniğini bu stratejiye göre kullanmak istiyorsa, müşteri isteklerini dikkate alarak kendi ürün skalasına has bir stil oluşturmalıdır
Kültür: Kültüre göre niş pazarlama stratejisi aynı, coğrafi etmenler stratejisi gibi bu alanda önemli bir detaydır. Dünya üzerinde birçok farklı kültür bulunmaktadır. Her farklı kültüründe birbirinde farklı alışkanlıkları ve istekleri bulunmaktadır. Niş pazarlama stratejisini kullanacak girişimcinin kültür araştırmasını iyi yapması gerekmektedir. Yaptığı bu araştırma ve kullandığı kültür stratejisi girişimcinin, iş hayatında olumlu bir fark yaratmasına olanak sağlayacaktır.
Davranış ve Değerler: Müşteriye sunulan mal veya hizmet davranışlara ve gruplar içerisinde oluşan değerlere göre farklılık göstermektedir. Örneğin bir takı ürününü ürettiğini ve bunu niş Pazar gruplarında belirlediğiniz bir kesime satmayı hedeflediğinizi düşünelim. Toplumların değer verdiği bir varlık vb. değerlerin o takı üzerine işlenmesi bu müşteri kitlesinin oldukça dikkatini çekecektir.
Nüfus Yapısı: Bir mal veya hizmet üretilip, satılırken ürünün satılacağı yerdeki nüfus sayısı oldukça dikkate alınmalıdır. Her ne kadar niş pazarlama stratejisi uygularken belli bir kesime hitap etseniz de nüfusun fazla olması kişilerin aldığı mal veya hizmetin aynı olmasını ve insanların bu durumdan hoşnut olmamalarına sebep olabilir. Bu sebeple girişimcinin, niş pazarında yapmak istediği işin farklılık yönünü nüfus sayısına göre arttırıp, azaltması gerekmektedir.
Niş Pazarlama Stratejilerinin Avantajları Nelerdir?
Niş pazarlama stratejileri yapılan girişimlerin daha başarılı ve etkin olmasını sağlamaktadır. Bu pazarlama tekniğinin avantajlarını maddeler halinde sıralayacak olursak;
- Girişimcinin fark yaratmasını sağlar.
- Girişimcinin tanınmasına sebep olur.
- Rekabet piyasasında güçlü bir konuma gelinmesini sağlar.
- Büyüme ve gelişme hedeflerinin olumlu yönde ilerlemesini sağlar.
- Belli bir müşteri portföyünü oluşturmayı sağlar.
“C2C (Customer to Customer) Nedir?” içeriğimizin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz!