OpenAI CEO’su Sam Altman, kişisel blogunda yayınladığı yeni bir yazıda, yapay zekânın faydalarının herkes için eşit şekilde dağıtılmayabileceğini belirtti. Altman, “dünya üzerindeki herkesin yapay zekâdan geniş ölçekte faydalanmasını sağlamak” adına “hesaplama bütçesi” gibi alışılmadık fikirleri değerlendirmeye açık olduklarını söyledi.
Altman, “Teknolojik ilerlemenin tarihsel etkisi, sağlık hizmetlerinden ekonomik refaha kadar pek çok alanda genel bir iyileşme sağladığını gösteriyor. Ancak eşitlik konusu doğrudan teknolojiyle belirlenmiyor ve bunu doğru yapabilmek için yeni yaklaşımlar gerekebilir.” ifadelerini kullandı. Özellikle, sermaye ve iş gücü arasındaki güç dengesinin bozulabileceğine dikkat çekerek, bunun erken müdahale gerektirebileceğini vurguladı.
Ancak bu soruna çözüm olarak önerilen “hesaplama bütçesi” gibi fikirlerin uygulanmasının kolay olmayabileceği belirtiliyor. Yapay zekâ, iş gücü piyasasını zaten etkilemeye başladı ve bazı işten çıkarmalara ve bölüm kapanmalarına yol açtı. Uzmanlar, uygun hükümet politikaları ve yeniden beceri kazandırma programları olmadan, yapay zekânın kitlesel işsizliğe sebep olabileceği konusunda uyarıyor.
Altman, yapay genel zekânın (AGI) yakın olduğunu yineledi. Onun tanımına göre AGI, “birçok alanda, insan seviyesinde giderek daha karmaşık problemleri çözebilen bir yapay zekâ sistemi” anlamına geliyor. Ancak Altman, bu sistemlerin mükemmel olmayacağını ve “insan gözetimi ve yönlendirmesine ihtiyaç duyacağını” da ekledi.
Buna rağmen, Altman’a göre asıl değer, bu sistemlerin büyük ölçekli olarak çalıştırılmasından gelecek. OpenAI’nin rakibi Anthropic’in CEO’su Dario Amodei gibi, Altman da gelecekte milyonlarca son derece yetenekli yapay zekâ sisteminin her alanda bilgi işleme görevleri üstleneceğini öngörüyor.
Bu vizyonun hayata geçirilmesi büyük maliyetler gerektiriyor. Altman, yapay zekâ performansının sürekli gelişebileceğini ancak bunun için sınırsız miktarda para harcanabileceğini belirtti. OpenAI’nin 40 milyar dolara kadar yeni yatırım arayışında olduğu ve 500 milyar dolarlık bir veri ağı inşası için harcama yapmayı planladığı bildiriliyor. Ancak Altman, belirli bir yapay zekâ seviyesine erişmenin maliyetinin her 12 ayda bir yaklaşık 10 kat düştüğünü vurguluyor.
Altman ayrıca, OpenAI’nin AGI’yi piyasaya sürme planlarının bazı “popüler olmayan güvenlik kararları ve kısıtlamalar” içerebileceğini belirtti. Şirket daha önce, AGI geliştirme yarışında kendilerinden önce ilerleme kaydeden, güvenliğe öncelik veren projeleri destekleyeceğini açıklamıştı. Ancak bu taahhüt, OpenAI’nin kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak kalmayı planladığı döneme dayanıyordu. Şirket artık daha geleneksel, kâr odaklı bir yapıya dönüşüyor ve 2029 yılına kadar 100 milyar dolarlık gelir hedefliyor.
Bununla birlikte, Altman, OpenAI’nin daha güçlü yapay zekâ sistemleri geliştirirken bireyleri güçlendirme yönünde ilerlemeyi amaçladığını ve “yapay zekânın otoriter hükümetler tarafından kitleleri kontrol etmek ve özgürlükleri kısıtlamak için kullanılmasını” önlemeye çalışacaklarını söyledi. Ayrıca, OpenAI’nin açık kaynak geliştirme konusundaki yaklaşımını gözden geçirdiğini ve gelecekte daha fazla şeffaflık sunmayı değerlendirdiğini belirtti.
Altman’ın blog yazısı, Paris’te düzenlenecek AI Action Summit öncesinde yayınlandı. Zirve öncesinde diğer teknoloji liderleri de yapay zekânın geleceğiyle ilgili vizyonlarını paylaşmaya başladı.
Son olarak, Altman, OpenAI’nin Microsoft ile olan uzun vadeli ortaklığını sona erdirmeyi planlamadığını da belirtti. Daha önce, OpenAI’nin AGI’yi tanımlamak için Microsoft ile yaptığı anlaşmada, AGI seviyesine ulaşıldığında yatırım şartlarının yeniden müzakere edileceği belirtilmişti. Ancak Altman, OpenAI’nin Microsoft ile iş birliğine devam etmeyi “tamamen beklediğini” vurguladı.
”Aktif Ventures ve Fuze Güçlerini Birleştirdi!” haberimizin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz!
FounderN Kimdir?
FounderN, girişimcilik dünyasının en güncel haberleri, inovasyon odaklı içerikleri ve ekosistemin her bir parçasına değer katan çalışmalarıyla, faaliyet gösteren dinamik bir dijital medya platformudur. 2020 yılında “Girişim Haberleri” adıyla başlayan serüvenimiz, Eylül 2024 itibarıyla FounderN kimliği ile, girişimcilik ekosisteminin ilham veren dinamik sesi olma yolculuğuna devam ediyor. FounderN; teknoloji, girişim ve yatırım dünyasındaki gelişmeleri yaratıcı ve yenilikçi bir perspektifle sunarak iş dünyasının liderlerini, yatırımcılarını ve girişimcilerini sizlerle bir araya getirir.
FounderN olarak misyonumuz, yalnızca yaşanan son gelişmeleri paylaşmak değil, okurlarımızı bu gelişmelerin aktif bir parçası haline getirmek ve ekosistemin sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamaktır. Ekosistemdeki en yeni gelişmelerden haberdar olmak, büyüyen bu topluluğun bir parçası olmak istiyorsanız, bültenimize abone olabilir, sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip ederek ilham dolu bu yolculuğa katılabilirsiniz.
Bizimle Keşfetmeye Devam Edin: İlginizi çekebilecek diğer #Gündem Haberleri için tıklayın!
Foundern LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.
Foundern Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.