PHNX Materials, kömür atıklarındaki uçucu külü arındırarak çimentonun yerine kullanılabilir hale getiriyor. Bu sayede betonun karbon ayak izi düşerken, değerli elementler de geri kazanılıyor.
Kömürle çalışan enerji santralleri, son yüzyılda iklim değişikliğinden asit yağmurlarına, akciğer hastalıklarından kalp rahatsızlıklarına kadar birçok soruna neden oldu. Ancak bu santrallerin küllerinde, iklim kriziyle mücadelede gizli bir çözüm olabilir.
PHNX Materials’ın kurucu ortağı ve CEO’su Krish Mehta, TechCrunch’a verdiği demeçte: “Uçucu kül, çimentonun %30’una kadarını ikame edebilir” dedi.Bu da, çimentonun neden olduğu yüksek karbon emisyonunu ciddi şekilde azaltmak anlamına geliyor.
PHNX, kömür santrallerinden çıkan uçucu külde yer alan sülfür ve karbon gibi istenmeyen safsızlıkları ayrıştırmayı başardı. Böylece hem beton üretimine uygun kül sağlanıyor hem de sülfür ve alüminyum gibi değerli maddeler geri kazanılıyor.
Girişim, kısa süre önce 2,5 milyon dolarlık tohum yatırım aldı.Yatırım turuna Divergent Capital, KdT Ventures ve Overture liderlik ederken, Jane Woodward da katıldı.
Kömür küllerinin betonla kullanımı aslında yeni değil. Antik Romalılar volkanik kül, ABD’de ise birçok eyalet ulaşım projelerinde kömür küllerinden faydalanıyor.Caltrans, projelerinde kullanılan betonun en az %25’inde uçucu kül kullanılmasını zorunlu kılıyor.
PHNX’in CTO’su Jorge Osio-Norgaard, “Uçucu kül, beton karışımını stabilize ediyor” diyor.Kül kullanılmadığında, betonun içindeki taşların genleşerek çatlamalara yol açma riski bulunuyor.“Bir otoyola ya da köprüye milyar dolar harcıyorsanız, bunun 100 yıl dayanmasını istersiniz. Uçucu kül bu hedefe ulaşmada yardımcı oluyor.”
Ancak kömür santrallerinin kapanması, sektörde uçucu kül tedarikini ciddi şekilde düşürdü.ABD’de kömürün elektrik üretimindeki payı %51’den %15’e kadar geriledi. Bu durum, eski kül depolama alanlarınıntaranarak kül çıkarılmasını içeren yeni bir sektör yarattı.
Fakat her kül kullanılmaya uygun değil. Bu da kül kıtlığına ve fiyat artışlarına yol açtı.Sonuç olarak, beton üreticileri karışımlarındaki kül oranını %8’e kadar düşürmek zorunda kaldı.Eksik kalan kısmı çimentoyla telafi etmek ise hem maliyetleri artırıyor hem de karbon salımını yükseltiyor.
ABD’de üretilen her bir ton çimento, yaklaşık 0.8 ton karbon salımına neden oluyor.
Mehta, “Yeni bir kül kaynağını ortaya çıkarmanın, sektörü karbonsuzlaştırmanın en hızlı ve ölçeklenebilir yolu olduğunu düşündük” diyor.
PHNX’in geliştirdiği süreç, doğrudan atık sahalarından alınan uçucu külden sülfür, alüminyum ve diğer bileşenleriayrıştırıyor.Ayrıca, nadir toprak elementlerinin geri kazanımı da araştırılıyor.Şirket, arındırılmış külü beton üreticilerine, elde edilen sülfür ve alüminyum gibi maddeleri ise ilgili sektörleresunmayı hedefliyor.Örneğin sülfür, gübre üretiminde kullanılabiliyor.
ABD genelindeki 843 kül depolama sahasında bulunan atıkları avantaja dönüştürmeyi hedefleyen PHNX,beton sektörüne daha düşük karbon ayak izine sahip bir alternatif sunmak istiyor.
”Bluesky, Rakipleri Gibi Mavi Tik Doğrulama Sistemini Başlattı!”haberimizin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz!
FounderN Kimdir?
FounderN, girişimcilik dünyasının en güncel haberleri, inovasyon odaklı içerikleri ve ekosistemin her bir parçasına değer katan çalışmalarıyla, faaliyet gösteren dinamik bir dijital medya platformudur. 2020 yılında “Girişim Haberleri” adıyla başlayan serüvenimiz, Eylül 2024 itibarıyla FounderN kimliği ile, girişimcilik ekosisteminin ilham veren dinamik sesi olma yolculuğuna devam ediyor. FounderN; teknoloji, girişim ve yatırım dünyasındaki gelişmeleri yaratıcı ve yenilikçi bir perspektifle sunarak iş dünyasının liderlerini, yatırımcılarını ve girişimcilerini sizlerle bir araya getirir.
FounderN olarak misyonumuz, yalnızca yaşanan son gelişmeleri paylaşmak değil, okurlarımızı bu gelişmelerin aktif bir parçası haline getirmek ve ekosistemin sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamaktır. Ekosistemdeki en yeni gelişmelerden haberdar olmak, büyüyen bu topluluğun bir parçası olmak istiyorsanız, bültenimize abone olabilir, sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip ederek ilham dolu bu yolculuğa katılabilirsiniz.
Bizimle Keşfetmeye Devam Edin: İlginizi çekebilecek diğer #Gündem Haberleri için tıklayın!
Foundern LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.
Foundern Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.