Wall Street Journal muhabiri Keach Hagey, The Optimist: Sam Altman, OpenAI ve Geleceği İcat Etme Yarışı adlı kitabında, yapay zekâya olan toplumsal ilgiyi, bu alanın önemli isimlerinden OpenAI Kurucu Ortağı ve CEO’su Sam Altman üzerinden anlatıyor.
Hagey, Altman’ın Ortabatı’daki çocukluğundan başlayarak, ilk girişimi Loopt’taki deneyimlerini, Y Combinator’daki yükselişini ve sonunda OpenAI yolculuğunu detaylı bir şekilde aktarıyor. Kitapta ayrıca, Altman’ın CEO’luk görevinden ani bir şekilde alınması ve birkaç gün içinde yeniden atanmasıyla ilgili, şirket içinde “Blip” (Türkçesiyle “sapma”) olarak anılan dönemin perde arkası da yer alıyor.
Hagey’ye göre bu olay, OpenAI’nin kâr amacı güden bir şirketin, kâr amacı gütmeyen bir kurul tarafından yönetilmesi gibi karmaşık ve aslında “istikrarsız” olan yapısını gözler önüne serdi. OpenAI’nin, kâr amaçlı kısmın kontrolü ele alması yönündeki planlarından geri adım atması da bu dengenin kırılganlığını ortaya koyuyor. Hagey, bu yapının “yatırımcıların tereddüt etmesine” yol açmaya devam edeceğini söylüyor.
Peki bu durum, OpenAI’nin ihtiyacı olan finansmanı sağlamakta zorlanacağı anlamına mı geliyor?
Hagey bu soruya şu yanıtı veriyor:
“Kesinlikle bu bir sorun olabilir. Sam Altman hakkında yaptığım araştırmalar, onun bu zorlukların üstesinden gelebileceğini gösteriyor. Ancak başarının garantisi yok.”
Kitapta, ayrıca Spotify’da sesli kitap olarak da bulunan biyografide, Altman’ın politik görüşlerine de yer veriliyor. Hagey, Altman’ın “klasik anlamda ilerici” bir duruşu olduğunu söylese de, Trump yönetimi desteğiyle yürüttüğü devasa veri merkezi projeleri nedeniyle bu duruşunun beklenmedik olduğunu belirtiyor.
Hagey, sözlerine şu şekilde devam ediyor:
“Ama burada şunu düşünüyorum: Sam Altman bu an için doğmuş birisi. Çünkü o bir anlaşma yapıcı ve Trump da öyle. Trump için en önemli şey, büyük fiyat etiketine sahip büyük anlaşmalardır ve Sam Altman bu konuda gerçekten çok başarılı.”
Röportajdan Öne Çıkanlar:
Kitabın başında, Sam Altman’ın projeye dair bazı çekincelerinden söz ediyorsunuz. Bu endişeleri siz de paylaşıyor muydunuz?
Hayır, çünkü bu bir organizasyon değil, bir birey hakkında yazılmış bir biyografi.
“Ve bence Altman kendisini öyle bir pozisyona koydu ki, onun ahlaki kararlarının sorgulanması çok doğal. Çünkü yapay zekâ projesi özünde ahlaki bir proje. OpenAI’nin varlık nedeni bu.”
Altman başta projeye mesafeliymiş. Süreç nasıl ilerledi?
Evet, kitabın varlığından haberdar edildiğinde pek mutlu olmadı. Başlangıçta onun katılımı olmadan yazmayı planlıyordum.
“Ancak zamanla, aradığım kişilerin sayısı arttıkça kendisi de biraz daha açıldı. Sonunda uzun röportajlar için zaman ayırdı ve düşüncelerini paylaştı.”
Kitaba tepki verdi mi?
“Hayır, kitabı okuyacağını sanmıyorum. Twitter’da projeye katılma kararıyla ilgili bir şeyler yazdı ama çok net bir şekilde, ‘okumayacağım’ dedi.”
Bu, kendi TV röportajlarını ya da podcast’lerini izlememesiyle benzer bir tavır aslında.
Sam Altman’ın ‘Silicon Valley’ karakterini yansıttığını söylüyorsunuz. Hangi özellikleri bunu sağlıyor?
İlk olarak, genç yaşta girişimci olması. 19 yaşında kendi girişimini başlatmış.
“Yaşça büyük insanlarla yaptığı anlaşmalar herkesi etkiliyordu. Ayrıca nesilde bir gelen fon toplama yeteneğine sahip — bu da hikâye anlatma yetisiyle ilgili. En büyük yapay zekâ şirketinin başında bir satışçı ve anlatıcı olması tesadüf değil.”
Altman’ın güvenilirliği de kitapta tartışılan bir konu. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
“O çok iyi bir ikna edici. İnsanları geleceği görebildiğine ve ortak bir vizyon paylaştıklarına inandırıyor. Ama bu bazen gerçeklikle örtüşmeyebiliyor.”
Loopt, Y Combinator ve OpenAI’de zamanla bu yüzden güven kayıpları yaşandı. Bu, satışçı karakterlerin sık karşılaştığı bir eleştiri.
OpenAI’deki “Blip” olayına dönersek… Sizce bu olayın daha geniş ölçekteki anlamı neydi?
“Asıl mesele, bu yapının istikrarsız olması.”
Microsoft gibi büyük yatırımcılardan para alıp, sonra onlara hiçbir yönetim hakkı vermemek sürdürülebilir değil.
“Evrakta hakları olmasa bile, güçleri var. Altman geri alınmazsa, herkes Microsoft’a geçecekti. Bu yüzden geri döndü.”
Yeni açıklanan yapı (Public Benefit Corporation) sizce OpenAI’nin geleceğini nasıl etkiler?
“Fon toplamakta zorlanacaklarını düşünüyorum.”
Yatırımcı dostu bazı değişiklikler yapılmış olsa da, yapı hâlâ aynı: kâr amacı güden bir şirket, kâr amacı gütmeyen bir kurul tarafından yönetiliyor. Bu da güven sorunlarını ortadan kaldırmıyor.
Bu zorluklar OpenAI için varoluşsal tehdit olabilir mi?
“Kesinlikle olabilir. Sam Altman bu konuda yetenekli olabilir, ama başarı garanti değil.”
Altman’ın özel hayatı ve aile yapısı sizce onu nasıl şekillendirdi?
“Babasının idealizmi ve annesinin hırsı birleşiyor.”
Babası devlet politikaları ve kamusal yatırımlarla ilgilenen idealist biriydi. Bu da Sam’in erken yaşta devlet destekli araştırmalara yönelmesini sağladı.
“Bugün ABD devletiyle ve diğer ülkelerle yürüttüğü veri merkezi projeleri bu vizyonun yansıması.”
Ayrıca, Midwest’te eşcinsel bir genç olarak yaşadığı zorluklar, kişisel dayanıklılığını ve iyimserliğini pekiştirmiş.
Yapay zekâ vizyonları arasında ciddi uçurumlar var: distopya mı ütopya mı? Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
“Bence bu iki uç nokta aslında aynı vizyonun parçaları: AI her şeyi değiştirecek.”
Gerçek karşıt görüş ise şu:
“Belki de bu sadece yeni bir ofis aracı, belki hayatı kökten değiştirmeyecek.”
Ama bu görüş genellikle fazla gündeme gelmiyor. Doomcu ve boomcu anlatılar birbirini besliyor.
Siz kişisel olarak nereye konumlanıyorsunuz?
“Kitap araştırmalarımın başında yapay zekânın ekonomik etkisine karşı daha şüpheciydim.”
Ama artık daha çok kullanıyorum, bu da beni daha az şüpheci yapıyor.
”Netflix TUDUM 2025: Yıldızlar Geçidi ve Merakla Beklenen Yapımlardan İlk Görüntüler!”haberimizin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz!
FounderN Kimdir?
FounderN, girişimcilik dünyasının en güncel haberleri, inovasyon odaklı içerikleri ve ekosistemin her bir parçasına değer katan çalışmalarıyla, faaliyet gösteren dinamik bir dijital medya platformudur. 2020 yılında “Girişim Haberleri” adıyla başlayan serüvenimiz, Eylül 2024 itibarıyla FounderN kimliği ile, girişimcilik ekosisteminin ilham veren dinamik sesi olma yolculuğuna devam ediyor. FounderN; teknoloji, girişim ve yatırım dünyasındaki gelişmeleri yaratıcı ve yenilikçi bir perspektifle sunarak iş dünyasının liderlerini, yatırımcılarını ve girişimcilerini sizlerle bir araya getirir.
FounderN olarak misyonumuz, yalnızca yaşanan son gelişmeleri paylaşmak değil, okurlarımızı bu gelişmelerin aktif bir parçası haline getirmek ve ekosistemin sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamaktır. Ekosistemdeki en yeni gelişmelerden haberdar olmak, büyüyen bu topluluğun bir parçası olmak istiyorsanız, bültenimize abone olabilir, sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip ederek ilham dolu bu yolculuğa katılabilirsiniz.
Bizimle Keşfetmeye Devam Edin: İlginizi çekebilecek diğer #Gündem Haberleri için tıklayın!
Foundern LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.
Foundern Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.