Engelli ve yaşlı bireylerin dijital hizmetlerden diğer herkesle eşit şekilde yararlanabilmesi için önemli bir adım atıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan yeni genelgeye göre, web siteleri ve mobil uygulamaların erişilebilir hale getirilmesi artık zorunlu.
Hangi standartlara uyulacak?
Tüm dijital platformlar, WCAG 2.2 (Web İçeriği Erişilebilirlik Kılavuzu) adlı uluslararası erişilebilirlik standartlarına uygun hale getirilecek. Ayrıca kurumların, “A Seviyesi Erişilebilirlik Kontrol Listesi” adı verilen başka bir listeye de uyması gerekiyor.
Ne zaman geçerli olacak?
- Kamu kurumlarının 1 yıl,
- Özel sektörün ise 2 yıl içinde bu kurallara uyması gerekiyor.
Komisyonlar kuruluyor
Her kurum kendi içinde bir “Erişilebilirlik Komisyonu” kurmakla yükümlü olacak. Bu ekip, kurumun web sitesi ve uygulamalarını inceleyip, eksikleri raporlayacak. Raporlar, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından kurulan İzleme Komisyonu’na gönderilecek.
‘Uygun olanlara logo verilecek‘
İncelemeler sonunda erişilebilir olduğu belirlenen web siteleri ve uygulamalara, “Erişilebilirlik Logosu” verilecek. Bu logo, sitenin ya da uygulamanın erişilebilir olduğunu gösterecek ve 2 yıl boyunca kullanılabilecek.
Kimleri kapsıyor?
Erişilebilir hale gelmesi gereken dijital platformlara sahip kurumlar şunlar:
- Kamu kurum ve kuruluşları
- Üniversiteler
- Belediyeler
- Kamu iktisadi teşebbüsleri
- Belediyeye ait şirketler, işletmeler ve iştirakler
- Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları
- Bankalar
- Özel hastaneler
- Milli Eğitim Bakanlığı izniyle açılmış özel okullar ve öğretim kurumları
- Karayolu, denizyolu, demiryolu ve havayolu ile yolcu taşıma hizmeti sunan özel ulaşım şirketleri (4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu kapsamındaki kuruluşlar)
- Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan işletme belgesi almış A Grubu seyahat acenteleri
- 200.000’den fazla abonesi olan telekomünikasyon firmaları
- 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamındaki e-ticaret siteleri ve hizmet sağlayıcılar
Bu düzenleme sayesinde, dijital dünyada herkesin eşit şekilde hizmet alabilmesi hedefleniyor.
”Trump TikTok İçin Alıcı Bulduğunu Açıkladı!”haberimizin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz!
FounderN Kimdir?
FounderN, girişimcilik dünyasının en güncel haberleri, inovasyon odaklı içerikleri ve ekosistemin her bir parçasına değer katan çalışmalarıyla, faaliyet gösteren dinamik bir dijital medya platformudur. 2020 yılında “Girişim Haberleri” adıyla başlayan serüvenimiz, Eylül 2024 itibarıyla FounderN kimliği ile, girişimcilik ekosisteminin ilham veren dinamik sesi olma yolculuğuna devam ediyor. FounderN; teknoloji, girişim ve yatırım dünyasındaki gelişmeleri yaratıcı ve yenilikçi bir perspektifle sunarak iş dünyasının liderlerini, yatırımcılarını ve girişimcilerini sizlerle bir araya getirir.
FounderN olarak misyonumuz, yalnızca yaşanan son gelişmeleri paylaşmak değil, okurlarımızı bu gelişmelerin aktif bir parçası haline getirmek ve ekosistemin sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamaktır. Ekosistemdeki en yeni gelişmelerden haberdar olmak, büyüyen bu topluluğun bir parçası olmak istiyorsanız, bültenimize abone olabilir, sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip ederek ilham dolu bu yolculuğa katılabilirsiniz.
Bizimle Keşfetmeye Devam Edin: İlginizi çekebilecek diğer #Gündem Haberleri için tıklayın!
Foundern LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.
Foundern Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.