Herkese merhabalar sevgili FounderN okuyucuları bu haftanın blog köşesinde 2024’ü henüz bitirmişken yapay zekada eğitim alanında ne gibi adımlar atılmış hangi alanlarda ilerleme kaydetmiş hangi alanları yeniden revize etmişiz ve benzeri gibi soruların cevaplarına hızlıca bir bakış atacağız. İçinize sinen bir yazı olması dileğiyle, keyifli okumalar!
A) Kişiselleştirilmiş Öğrenme Sistemleri
Kişiselleştirilmiş öğrenme, yapay zekada atılan en önemli detaylardan birisi bu sistem öğrencinin öğrenme hızını, öğrenme tarzını, eksik olduğu alanları tespit ederek öğrenciye özel ( bireyselleştirilmiş) bir eğitim planını öğrencilere sunuyor.
Kişileştirilmiş Öğrenme Sistemlerine Örnek Verilebilecek Teknolojilere bakalım:
Kapsamlı Öğrenme Yönetim Sistemleri (LMS): Knewton ve DreamBox, öğrencilerin performansına göre dersleri uyarlayan platformlardan bazılarıdır. Bu tür sistem uygulamaları öğrenme içeriklerini ve öğretim stratejilerini her öğrenciye özel şekilde sunar.
Adaptive Learning ( Uyarlanabilir Öğrenme) : öğrenme sistemlerinde bir diğer değinmemiz gereken kavramlardan birisi ise (AL)’dir. Öğrencinin sorduğu sorulara göre yeni materyal sunarak öğrencinin öğrenme sürecini pekiştirmeye yardımcıdır.
B) Otomatik Değerlendirme ve Geribildirim
AI’nin bize diğer bir yardımcı olduğu nokta ise öğrencilerin yazılı veya çoktan seçmeli sınavlarının otomatik olarak değerlendirilmesi teknolojisidir. İlgili teknoloji öğretmenlerin değerlendirme iş yükünü azaltıyor ve öğrencilere hızlı bir geribildirim oluşmasını sağlıyor.
Socrative: Öğrencilere anında geri bildirim sağlayan bir platformdan birisidir.
Turnitin: Yazılı çalışmaların benzerlik analizi yaparak öğrencinin özgünlük düzeyini ölçer ve geribildirim sunuyor.
C) Sanal Asistanlar ve Chatbotlar
Eğitimde kullanılan AI tabanlı sanal asistanlar, öğrencilere dersler, ödevler, sınavlar ve daha fazlası hakkında bilgiler sunuyor. Chatbotlar, öğrencilere sorularını anında cevaplayarak öğretmenlere olan bağımlılığı azaltmayı ve süreci hızlandırmayı amaçlıyor.
IBM Watson Tutor: Öğrencilerin sorularını yanıtlayan, kişiselleştirilmiş ders rehberliği sağlayan bir yapay zeka asistanı.
Duolingo Chatbotları: Duolingo uygulaması, dil öğrenen öğrencilere sanal asistanlar aracılığıyla pratik yapma imkanı sunuyor.
D) Öğrenme Analitiği ve Veri Analizi
AI , eğitimde kullanılan büyük veriyi analiz ederek öğrenci başarısı, ilerleme ve zorluklar hakkında bilgi sunma hizmetine de sahip. Bu analiz verileri öğretmenlerin hangi alanlarda öğrencilere ekstra destek vermesi gerektiği konusunda da rehberlik ediyor.
Tableau: Eğitim kurumları, Tableau gibi araçları kullanarak öğrencilerin performans verilerini analiz etmek için kullanabiliyor ve öğrencinin başarısına yönelik yeni stratejiler geliştirmeyi sağlıyor.
Perry Systems: Öğrencilerin yine performansını analiz ederek öğretmenlere özel tavsiyeler sunan bir uygulamadır.
E) Otomatik İçerik Üretimi
Dijital zeka, eğitim içeriği oluşturma süreçlerini hızlandırmak için de oldukça kullanışlı. Öğretmenler, öğrencilere özel içerik üretmek için bu teknolojiyi kullanabiliyor.
Quillionz: Öğretmenlerin sınav soruları ve arasınavlar hazırlamasına yardımcı olan bir yapay zeka aracıdır.
Scribe: Eğitim içeriği oluşturan yapay zeka destekli bir yazılımdır. Öğretmenlerin sık tercih ettiği ders materyallerini pekiştirmek amacıyla metin ve görsel oluşturmaya yardımcı.
F) Öğretmen Desteği ve Profesyonel Gelişim
Yapay zeka, öğretmenlerin mesleki gelişim süreçlerinde de rol oynuyor. Öğretmenlere yeni pedagojik yaklaşımlar, öğretim yöntemleri ve teknolojiler hakkında önerilerde öğretmenlere danışmanlık vermek gibi kritik kararlarda da önemli bir rol oynayabilir.
Edthena: Öğretmenlerin sınıf içi performanslarını video kaydederek analiz etmelerini ve gelişim alanlarına odaklanmalarını sağlayan bir platformdur.
TeacherKit: Öğretmenlerin sınıf yönetimini ve öğrenci takibini yapmalarına yardımcı olan bir uygulamadır.
G) Yapay Zeka Destekli Öğrenci İzleme ve Müdahale Sistemleri
Yapay zeka, öğrencilerin akademik ilerlemelerini izleyerek, erken uyarı sistemleri geliştiriyor. Bu sayede başarısızlık riski taşıyan öğrencilere zamanında müdahale edilebiliyor.
Civitas Learning: Öğrenci verilerini analiz ederek, öğrencilerin başarıya ulaşmaları için müdahale önerileri sunar.
Predictive Analytics: Öğrenci davranışları ve performans verilerini kullanılarak, hangi öğrencilerin daha fazla desteğe ihtiyaç duyacağı tahmin edilmesini sağlıyor.
• En önemli olduğunu düşündüğüm “Öğrenme Analitiği Ve Veri Tabanlı Karar Verme” uygulamalarını biraz daha detaylı ele almak istedim.
Öğrenme analitiği ve veri tabanlı karar verme, eğitimi daha etkili ve kişiselleştirilmiş hale getirmek için harika fırsatlar sunduğundan bahsetmiştik. Öğrencilerin verilerini toplamak ve analiz etmek, onların başarılarını artırmak için oldukça önemliydi. Moodle, Canvas ve Blackboard gibi uygulamalar da öğrenci etkileşimlerini toplayarak öğretmenlere öğrenci düzeyi hakkında bir referans oluşturuyor. Uygulamaların elde ettiği veriler Tableau ve Power BI gibi programlarla görselleştirilip analiz edilebiliyor, böylece öğretmenler öğrencilerin nerelerde zorlandığını görebilme imkanına sahip. Ayrıca makine öğrenmesi (machine learning) ile öğrencilerin gelecekteki performansları saptanarak erken uyarı sistemleri de oluşturulabilir. Bu sayede, öğrenciler için özel destekler sağlanabilir. Socrative ve Google Classroom gibi araçlar bu ve bunun gibi çeşitli uygulamalar için de harika bir alet çantası olabilir!
FounderN, girişimcilik dünyasının en güncel haberleri, inovasyon odaklı içerikleri ve ekosistemin her bir parçasına değer katan çalışmalarıyla, faaliyet gösteren dinamik bir dijital medya platformudur. 2020 yılında “Girişim Haberleri” adıyla başlayan serüvenimiz, Eylül 2024 itibarıyla FounderN kimliği ile, girişimcilik ekosisteminin ilham veren dinamik sesi olma yolculuğuna devam ediyor. FounderN; teknoloji, girişim ve yatırım dünyasındaki gelişmeleri yaratıcı ve yenilikçi bir perspektifle sunarak iş dünyasının liderlerini, yatırımcılarını ve girişimcilerini sizlerle bir araya getirir.
FounderN olarak misyonumuz, yalnızca yaşanan son gelişmeleri paylaşmak değil, okurlarımızı bu gelişmelerin aktif bir parçası haline getirmek ve ekosistemin sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamaktır. Ekosistemdeki en yeni gelişmelerden haberdar olmak, büyüyen bu topluluğun bir parçası olmak istiyorsanız, bültenimize abone olabilir, sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip ederek ilham dolu bu yolculuğa katılabilirsiniz.
Bizimle Keşfetmeye Devam Edin: İlginizi çekebilecek diğer #Gündem Haberleri için tıklayın!
Foundern LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.
Foundern Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.