Bir girişim fikriniz varsa ve bu fikirleri uygulamak istiyorsanız, girişimin gerektirdiği sermaye yönünde ilerlersiniz ve sermaye doğrultusunda maliyet hesaplamaları yaparsınız. Bu durumda oluşturacağınız girişim bir Start-up örneği olarak tanımlanır ve girişim ekosistemine bu girişimci kavramıyla giriş yaparsınız. Bu durum girişimleriniz servet değeri arttıkça farklılık gösterebilmekte ve girişimcilik ekosisteminde daha farklı alanlarda tanınmanızı ve anılmanızı sağlayabilmektedir.
Bu yazımızda Unicorn girişim nedir? Unicorn girişimciler kimlerdir? Unicorn girişim kavramının çıkış noktası nedir? Unicorn girişimin özellikleri nelerdir? gibi soruların cevabını sizlerle net bir şekilde paylaşacağız.
Unicorn mitolojide, nadir bulanan ve özel prestijlere sahip olan bir atı ifade etmektedir. Bu kavramın girişimcilik ekosistemine sokulması ise ünlü yatırımcılardan olan Aileen LEE’nin yazdığı bir makale yoluyla olmuştur.
Unicorn girişim modelinin, girişimcilik ekosistemine girmesinin sebebi belli bir prestije ve nadirliğe ulaşmış şirketlerin, girişimciliğin farklı bir kategorisinde değerlendirilmesinin gerekli olduğu düşüncesidir. Unicorn girişim kavramı, girişimci ekosistemine sokulduğundan beri günümüzde oldukça popüler olmuş birçok şirketin daha da çok tanınmasına sebep olmuş ve bu sebeple girişimcilik camiası tarafından kabul eden bir kavram haline gelmiştir. Unicorn girişimin genel bir tanımını yapacak olursak;
Unicorn girişim genel yapısı itibariyle şirketleri temsil etmektedir. Bu sebeple Unicorn girişim aynı zamanda unicorn şirketler olarak tanımlanabilmektedir. Şirketleri girişimcilik ekosisteminde kazanç skalasıyla değerlendirilir ve belli bir kazanç skalasını geçen şirketlere Unicorn şirket unvanı verilmektedir. Bu unvan verilirken çeşitli uluslararası kurumlar tarafından detaylı bir küresel inceleme yapılır ve şirketlerin kazanç skalası tespit edilerek değerlendirmeye tabii tutulur. Bu değerlendirmeler sonucu şirketlerin uyguladığı girişimlerin, unicorn girişim olup olmadığı girişimcilik ekosisteminde paylaşılır.
Bir şirketin veya girişimin unicorn girişim seviyesine ulaşabilmesi için elde ettiği kazancın 1 milyar dolar ya da 1 milyar doların üstü olması gerekmektedir. Bu sebeple unicorn girişim bir hayali gerçekleştirmek veya servetin hayal ötesi bir düzeye ulaşması anlamına gelmektedir.
Küresel çapta unicorn girişimleri incelediğimizde, karşımıza Çin Halk Cumhuriyeti’nin önde olduğu çıkacaktır. Çin ülkesi özellikle tarihten bu yana uyguladığı kopyalama ve geliştirme yöntemi ile birçok alanda üretim yapmakta ve bu üretimlerin sonucunda piyasadaki rekabette üst sıralara yerleşmektedir. Küresel çapta unicorn girişimlerde Çin ülkesini, Amerika Birleşik Devletleri takip etmektedir.
Unicorn Girişim Özellikleri
Unicorn girişim mantığının, bu seviyeye ulaşmış veya hedefini bu seviyeye ulaşmak olarak belirlemiş şirketler için birçok avantajı ve özelliği bulunmaktadır. Bu avantajlar ve özellikleri maddeler halinde açıklayacak olursak;
- Unicorn girişim kategorisinde değerlendirilen şirketler aynı zamanda yatırımcı şirket konumunda bulunmaktadırlar. Piyasadaki rekabette öncü firmalar oldukları için yaptıkları yenilikler küresel çapta ses getirir ve küresel gelişimlerin öncüsü olarak rol oynarlar. Aynı zamanda benzer girişimlere veya hiç denenmemiş girişimlere imza atan birçok girişimi desteklerler. Bu sayede girişim projeleriyle öne çıkmak isteyen yeni şirketler bu sayede gelişim gösterebilirler.
- Unicorn girişim kategorisine giren şirketlerin üzerinde yeniliklere ayak uydurma sorumluluğu ortaya çıkar ve bu sorumluluk sayesinde bu şirketler kendi bünyesinde daha çok analiz yapar ve yeni hedef planlamaları ortaya çıkarır. Bu yönüyle unicorn girişim kavramı şirketlere heves ve motivasyon kaynağı verir.
- Aynı zamanda bu seviyeye ulaşan şirketlerin, müşteri skalası oldukça geniştir. Müşteri memnuniyeti ve müşteri isteklerini karşılamak için sektör gelişimi sağlanır. Özellikle günümüz girişimlerinde popülerleşen teknoloji kavramı bu tarz şirketler için öncü olan bir kavramdır ve gelişen teknolojiye uyum sağlamak unicorn şirketler kategorisine giren firmalar için daha kolaydır.
Dünyada ve Türkiye’de Unicorn Girişim Örnekleri
Dünya’da Çin Halk Cumhuriyeti ve Amerika Birleşik Devletleri unicorn girişimler ve şirketler bulundurma yönünde öncü ülkelerdir. Türkiye’de ise unicorn girişim seviyesine ulaşmış iki şirket bulunmaktadır. Küresel çapta unicorn seviyesine ulaşmış şirketleri sizlerle paylaşacak olursak;
- Facebook, Instagram, Watsapp (ABD)
- X (ABD)
- Space X (ABD)
- Tesla (ABD)
- Alibaba (ÇİN)
- Xiaomi (ÇİN)
- Peak Games (Türkiye)
- Trendyol (Türkiye)
“Startup Nedir? Girişimcilik Nedir?” içeriğimizin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz!