Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, girişimcilik yönünde çalışmalar da teknoloji altyapısını kullanmaya başladı. Bunun sonucunda oluşan girişimci projelerinin birçoğu günümüzde e-ticaret üzerine yoğunlaşmış bulunmakta. Özellikle Türkiye’de oldukça popülerleşen e-ticaret projeleri ve firmaları, müşteri istekleri ve tüketici ihtiyaçları doğrultusunda hareket etmek için fazlaca çaba gösteriyor. Business to Customer olarak tanımlanan, B2C iş yöntemi, e-ticaret firmalarının müşteriyle kurduğu ilişkiyi, müşteriye yönelik gerçekleştirdiği yenilikleri ve iş yöntemini ifade eden bir kavram konumundadır.
B2C İş Yönetimi ve E-Ticaret
B2C iş modelini özellikle e-ticaret firmaları üzerinden tanımlamamızın sebebi, günümüzde müşteri ilişkileri konusunda en çok aktif olan firmalar konumunda olmasıdır. B2C iş modelinde, e-ticaret firmaları kurdukları online siteler ve telefon uygulamalarından ürünlerini veya hizmetlerini tüketicilere tanıtmakta ve tüketiciler de bu tanıtımlarla ihtiyaçlarını belirleyip alışveriş yapmaktadır. Kısacası, B2C iş yöntemine firma ve müşteri arasındaki ticaret etkileşimi denilebilir.
B2C İş Yönetiminin Popülaritesi
B2C iş yönetimi günümüzde giderek popülerliğini arttırmaktadır. Yapılan araştırmalarda sanal yollarla hizmet veren firmaların büyümesiyle doğru orantılı bir şekilde B2C iş yönetiminin de arttığı görülmektedir. Özellikle e-ticaret kavramının insanlar tarafından alışkanlık haline gelmesi, ülkedeki hemen hemen her kişinin internet üzerinden ihtiyaçlarını karşılaması B2C iş yönetiminin hızla genişlemesine sebep olmuştur. B2C iş yönteminin hızla genişlemesi, firmaların hızla büyümesine ve ürünlerini daha büyük bir kitleye ulaştırmasına olanak sağlamaktadır.
B2C İş Yönetiminin Avantajları ve Faydaları
B2C iş yönetimi firmalar için olumlu bir durum ortaya koymakla birlikte, tüketiciler için de birçok avantaj ve faydayı beraberinde getirmektedir. Bu avantaj ve faydaları maddeler halinde açıklayacak olursak:
- Pazar Tanınırlığı: Sanal ortamda yapılan ticaretin belli piyasası bulunmaktadır. B2C iş yönetimi, online satış yapan firmaların bu piyasada tanınmasını, söz sahibi olmasını ve piyasada oluşabilecek rekabet ortamında güçlü çıkmasını sağlar.
- Maliyet Avantajı: Online sitelerin ve diğer satış ortamlarının kurulma maliyetinin geleneksel ticaretteki gibi fazla olmaması, online satış yapan firmaların ürünlerini tüketiciye daha ucuz bir şekilde ulaştırmasını sağlar. B2C modeliyle firmalar, sattığı ucuz ürünleri tüketicilere tanıtarak pazar araştırmasını daha kolay bir şekilde yapabilmelerini sağlar.
- Güvenli Ödeme Seçenekleri: Sanal ortamlarda ticaret yapılırken sunulan ödeme seçenekleri, müşterilerin bazen güvensizlik duymasına ve kafa karışıklığı yaşamasına sebep olabilir. B2C iş yönetimi sayesinde firmalar, kişilere ödeme seçenekleri ve ödemede güvenilirliği daha net bir şekilde açıklayabilir ve tüketicilerinin sorunlarıyla hızlı bir şekilde ilgilenebilir.
- Aracı Firmaların Olmaması: B2C iş yönetiminin firma ve tüketici arasında direkt bir bağ oluşturması, aracı firmaların ticarete girmemesini sağlar ve böylece iş yönetimi daha ucuz maliyetlere gelir.
- Küçük İşletmelere Fırsatlar: B2C iş yönetimini uygulayan firmalar, küçük bir işletme dahi olsa büyük pazarlara yönelebilir. Dünya’daki tüm tüketicilerin ihtiyaçlarını analiz edebilir ve buna göre aksiyonlar alabilirler. Aynı durum tüketici için de geçerlidir.
- Düşük Geleneksel Maliyetler: Geleneksel ticarette kira, fatura vb. ödemelerin fazla olması ve sürekli artması bazı firmalar için iflas sebebi olabilir. Ancak B2C iş yönetimini uygulayan işletmeler, tüketiciye kolayca ulaşabileceğinden satış oranları ciddi şekilde artabilir.
- Tüketici Profili Analizi: Sosyal medya kullanımı, kişilerin profilini tanımada şirketlere yardımcı olur. Aynı durum online işlerde tüketici profilini tanımak ve analiz etmek için de geçerlidir. Bu uygulamanın güçlendirilmesi ve yönetilmesi için B2C iş yönetimi önemli bir rol oynar.
- 7/24 İşlem Yapabilme: Online işlemlerin 7/24 yapılabilmesi ve tüketicilerin sürekli alışveriş yapabilmesi, şirketlerin B2C iş yönetimini uygulamasını önemli kılar. Bu sayede şirketler, müşterilere 7/24 hizmet verebilme kapasitesine ulaşabilir.