Google, yapay zeka alanında önemli bir adım atarak “akıl yürütme” yetenekleriyle öne çıkan yeni bir model geliştirdi. Gemini 2.0 Flash Thinking Experimental adı verilen bu model, henüz deneysel aşamada olsa da büyük vaatlerde bulunuyor.
Bu yeni model, Google’ın yapay zeka prototip platformu olan AI Studio üzerinden erişilebilir durumda. Modelin tanıtımında, karmaşık problemleri çözme, çok yönlü anlama ve kodlama gibi alanlarda üstün olduğu vurgulanıyor. Matematik, fizik ve programlama gibi zorlu disiplinlerde “derinlemesine akıl yürütebilme” yeteneği, bu modeli diğerlerinden ayıran önemli bir özellik olarak öne çıkıyor.
Google AI Studio Ürün Lideri Logan Kilpatrick, sosyal medya platformu X’te yaptığı paylaşımda Gemini 2.0 Flash Thinking Experimental için “Google’ın akıl yürütme yolculuğundaki ilk adım” ifadesini kullandı. Google DeepMind’in baş bilim insanı Jeff Dean ise bu modelin “akıl yürütme yeteneğini güçlendirmek için düşünceleri kullanarak eğitildiğini” söyledi.
Dean, modelin performansıyla ilgili olarak şöyle söyledi;
“Çıkarım süresi için kullanılan hesaplama gücünü artırdığımızda umut verici sonuçlar elde ediyoruz”
Bu ifade, modelin bir soruyu yanıtlarken daha fazla hesaplama gücünden faydalandığını gösteriyor.
Akıl Yürütme Modellerine Yeni Bir Yaklaşım
Gemini 2.0 Flash Thinking Experimental, kısa bir süre önce duyurulan Gemini 2.0 Flash modelinin bir uzantısı. Tasarımı itibarıyla, OpenAI’ın o1 modeli gibi “akıl yürütme modellerine” benziyor. Akıl yürütme modellerinin en büyük avantajı, kendi yanıtlarını etkili bir şekilde kontrol edebilmeleri ve böylece genelde yapay zeka modellerinin düştüğü hatalardan kaçınmaları.
Ancak bu modellerin bir dezavantajı var: Yanıt üretmeleri, genellikle diğer modellere kıyasla daha uzun sürüyor. Bazı durumlarda bir cevabı oluşturmak dakikalar alabiliyor.
Bir sorgu verildiğinde Gemini 2.0 Flash Thinking Experimental, yanıtlamadan önce duraklayarak ilgili birkaç farklı sorguyu “düşünüyor” ve akıl yürütme sürecini açıklıyor. Sonuç olarak en doğru yanıtı özetlemeye çalışıyor.
Ne var ki bu süreç her zaman planlandığı gibi işlemiyor. Örneğin, modelden “çilek” kelimesinde kaç tane R harfi olduğunu söylemesi istendiğinde, “iki” cevabını verdi. Yani, performans kullanıcıdan kullanıcıya değişiklik gösterebilir.
Rekabet Kızışıyor
Google’ın yanı sıra başka birçok yapay zeka laboratuvarı da kendi akıl yürütme modellerini piyasaya sürüyor. Örneğin, Kasım ayı başında DeepSeek adlı araştırma şirketi, DeepSeek-R1 adlı ilk akıl yürütme modelini tanıttı. Aynı ay, Alibaba’nın Qwen ekibi, OpenAI’ın o1 modeline rakip olduğunu iddia ettikleri açık kaynaklı bir model yayımladı.
Ekim ayında Bloomberg, Google’ın birden fazla ekibinin akıl yürütme modelleri üzerinde çalıştığını bildirdi. Kasım ayında The Information tarafından yapılan bir haberde ise şirketin bu teknolojilere odaklanan en az 200 araştırmacısının olduğu belirtildi.
Peki, bu akıl yürütme modeli yarışını başlatan neydi? Bunun başlıca sebebi, yapay zekayı daha rafine hale getirecek yeni yaklaşımlar arayışı. Standart yöntemlerle yapılan model genişletmelerinin eskisi kadar etkili olmadığı artık açıkça görülüyor.
Her ne kadar bu modellerin benchmark testlerinde iyi sonuçlar verdiği belirtilse de herkes aynı derecede ikna olmuş değil. Bu teknolojilerin yüksek işlem maliyetleri bulunuyor ve ilerlemenin bu hızla devam edip etmeyeceği belirsizliğini koruyor.
”Home Assistant’tan Yeni Sesli Asistan: Voice Preview Edition”haberimizin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz!
FounderN Kimdir?
FounderN, girişimcilik dünyasının en güncel haberleri, inovasyon odaklı içerikleri ve ekosistemin her bir parçasına değer katan çalışmalarıyla, faaliyet gösteren dinamik bir dijital medya platformudur. 2020 yılında “Girişim Haberleri” adıyla başlayan serüvenimiz, Eylül 2024 itibarıyla FounderN kimliği ile, girişimcilik ekosisteminin ilham veren dinamik sesi olma yolculuğuna devam ediyor. FounderN; teknoloji, girişim ve yatırım dünyasındaki gelişmeleri yaratıcı ve yenilikçi bir perspektifle sunarak iş dünyasının liderlerini, yatırımcılarını ve girişimcilerini sizlerle bir araya getirir.
FounderN olarak misyonumuz, yalnızca yaşanan son gelişmeleri paylaşmak değil, okurlarımızı bu gelişmelerin aktif bir parçası haline getirmek ve ekosistemin sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamaktır. Ekosistemdeki en yeni gelişmelerden haberdar olmak, büyüyen bu topluluğun bir parçası olmak istiyorsanız, bültenimize abone olabilir, sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip ederek ilham dolu bu yolculuğa katılabilirsiniz.
Bizimle Keşfetmeye Devam Edin: İlginizi çekebilecek diğer #Gündem Haberleri için tıklayın!
Foundern LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.
Foundern Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.