Türkiye, teknoloji şirketlerinin algoritmalarını ve uygulamalarını denetim altına alacak yeni bir düzenleme hazırlıyor. Bu yasal düzenleme, küresel teknoloji devlerinin yanı sıra yerel platformları da kapsayacak.
Yeni düzenleme, Google, Apple, Meta, Amazon gibi global devlerin yanı sıra Trendyol, Sahibinden ve Yemeksepeti gibi yerel platformların algoritmalarını ve uygulamalarını denetim altına alacak. Rekabet Kurulu tarafından belirlenen kurallara uymayan şirketlere, yıllık cirolarının yüzde 10’una kadar para cezası uygulanabilecek.
Önümüzdeki günlerde Meclis’e sunulması planlanan yasa teklifine göre, belirli bir eşiğin üzerindeki büyük teknoloji şirketleri, arama motorlarında, uygulama mağazalarında veya pazar yerlerinde kendi hizmetlerini rakiplerine göre avantajlı şekilde sıralayamayacak. Ayrıca kullanıcı verileri yalnızca açık rıza ile işlenebilecek. Bu düzenleme ile Apple gibi kapalı sistemlerde, kullanıcıların üçüncü taraf uygulamaları platform dışından yüklemesine izin verilecek.
Platformlar, kullanıcı verilerini sadece açık rıza ile toplayabilecek ve ticari çıkarları için bu verileri kullanma imkanı sınırlanacak. Platformda faaliyet gösteren ticari işletmelere ise, platform üzerinden üretilen verilere ücretsiz ve anlık erişim sağlanacak.
Şirketler, sundukları hizmetlere erişimi zorlaştırmayacak önlemler almak zorunda olacak. Kullanıcılar, platformda bulunan bir uygulama veya hizmeti değiştirebilecek ve üçüncü taraf uygulamalara geçiş yapabilecek. Ayrıca, platformda sunulan hizmetlere başka bir hizmete kaydolma zorunluluğu olmadan erişim sağlanabilecek.
Şirketler, ticari kullanıcılara sundukları hizmetlerin kapsamı, performansı ve ücretlendirme koşulları hakkında açık bilgi vermek zorunda olacak. Reklam verenlere ise reklam fiyatlandırmaları ve ödeme koşulları gibi konularda tam ve ücretsiz bilgi sağlanacak.
Düzenlemeye uymayan şirketler, Rekabet Kurulu tarafından belirlenen yükümlülüklere uymadıkları takdirde, yıllık cirolarının yüzde 10’una kadar idari para cezası ile karşı karşıya kalacak. Son 5 yıl içinde en az 2 kez kurallara uymamış şirketlere verilecek ceza oranı ise yüzde 20’ye çıkacak.
Avrupa Birliği yakın zamanda, büyük dijital şirketlerin faaliyet gösterdikleri pazarların daha şeffaf ve adil bir şekilde işlemesi için Dijital Pazarlar Yasası’nı kabul etmişti. Yetkililer, Türkiye’deki yeni yasayla dijital pazarların daha rekabetçi hale geleceğini ve güç dengesinin sağlanacağını belirtti.
”SpaceX, Dört Astronotu Uluslararası Uzay İstasyonu’na Gönderdi!”haberimizin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz!
FounderN Kimdir?
FounderN, girişimcilik dünyasının en güncel haberleri, inovasyon odaklı içerikleri ve ekosistemin her bir parçasına değer katan çalışmalarıyla, faaliyet gösteren dinamik bir dijital medya platformudur. 2020 yılında “Girişim Haberleri” adıyla başlayan serüvenimiz, Eylül 2024 itibarıyla FounderN kimliği ile, girişimcilik ekosisteminin ilham veren dinamik sesi olma yolculuğuna devam ediyor. FounderN; teknoloji, girişim ve yatırım dünyasındaki gelişmeleri yaratıcı ve yenilikçi bir perspektifle sunarak iş dünyasının liderlerini, yatırımcılarını ve girişimcilerini sizlerle bir araya getirir.
FounderN olarak misyonumuz, yalnızca yaşanan son gelişmeleri paylaşmak değil, okurlarımızı bu gelişmelerin aktif bir parçası haline getirmek ve ekosistemin sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamaktır. Ekosistemdeki en yeni gelişmelerden haberdar olmak, büyüyen bu topluluğun bir parçası olmak istiyorsanız, bültenimize abone olabilir, sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip ederek ilham dolu bu yolculuğa katılabilirsiniz.
Bizimle Keşfetmeye Devam Edin: İlginizi çekebilecek diğer #Gündem Haberleri için tıklayın!
Foundern LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.
Foundern Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.