Günümüzde yapay zekâ araçları neredeyse her ihtiyacımız için kullanılmaktadır. Bunlardan en yaygın olanları görseller oluşturan ai programlarıdır. Yapay zekâ uygulamaları, internette yer alan görselleri tarayarak, onları farklı açılardan değiştirip yeni görseller oluşturur. Böylece yeni ve özgün görseller elde edilir. Görseller oluşturmak için ai uygulamalarını kullanmanın pek çok avantajı vardır.
Bu uygulamalar, özellikle günümüzde pazarlama sürecini daha kolay ve verimli hale getirmektedir. Görsel oluşturan ai uygulamaları, zamandan ve enerjiden tasarruf etmenizi sağlamaktadır. Bir resim veya görsel bu uygulamalar sayesinde birkaç saniyede oluşturulabilmekte, normalde saatler sürecek olan görsel oluşturma işlemi çok kısa sürede gerçekleşmektedir. Bu sayede sanatçılar, serbest çalışanlar, grafikerler daha fazla projelere zaman ayırabilmekte, üretkenlikleri ve iş verimliliği artmaktadır.
Yapay zekâ programları verilen anahtar kelimelere ait görselleri hızlıca tarar, daha sonra bulduğu görselleri harmanlayarak ve bazı değişiklikler yaparak yeni görseller üretir. Örneğin görsel üreten bir yapay zekâ programından “Kırmızı renkli yavru fil” görseli oluşturmasını isterseniz, önce internetteki tüm yavru fil görsellerini tarayacak, rengini kırmızı olarak değiştirecek, bulduğu görselleri harmanlayarak yeni görseller üretecektir. Görsel oluşturan yapay zekâ programlarının en büyük faydası hızlı ve kolay bir şekilde özgün görseller oluşturabilmeleridir. Bu sayede hem zamandan hem de emekten tasarruf edilmektedir. Günümüzde en popüler görsel oluşturan 7 yapay zekâ uygulamaları ise şunlardır:
1. Dall-E
Dall-E, 2021 yılında OpenAI tarafından geliştirilen, yeni ve özgün görseller oluşturabilen bir yapay zekâ modelidir. Adını ünlü sanatçı Salvador Dalí ve Pixar’ın animasyon filmi “Wall-e”den almıştır. Dall-E, metin tabanlı bir arayüz kullanır ve metinden görseller üretebilir. GPT-3 (Generative Pre-trained Transformer 3) teknolojisi ile geliştirilmiş olan Dall-e’nin en temel özelliği, metin tabanlı talimatlar ile yeni ve orijinal görseller oluşturabilmesidir. Dall-e, verilen anahtar kelimeler için binlerce farklı görsel geliştirebilir. Uygulamaya ne kadar ayrıntılı anahtar kelime verilirse, görsellerin gerçekçiliği ve kalitesi de o kadar artmaktadır. Uygulamanın en büyük dezavantajı Türkçe dilinde iyi görseller üretememesidir. Ancak İngilizce dilinde yazılan anahtar kelimeler için birkaç saniye içinde oldukça kaliteli ve özgün görseller üretebilmektedir.
Dall-e’nin birçok farklı avantajı vardır. Dall-e’nin en büyük avantajı, verimliliği artırmasıdır. Dall-e, metinlerden hızlı bir şekilde oldukça tutarlı görseller oluşturabilmektedir. Maliyetten ve enerjiden, zamandan tasarruf sağlayarak yaratıcılıkla ilgili alanlarda verimliliği oldukça artırmaktadır. Dall-e’nin bir diğer avantajı ise, kişiye özel özgün görseller üretebilmesidir. Kullanıcının açıklamaları ile kişiselleştirilmiş görseller oluşturarak telif hakkı gibi maliyetleri de ortadan kaldırmaktadır. Dall-e, soyut ve yaratıcı görseller üreterek benzersiz tasarımlar sunar. Bu özelliği ile reklamcılık, pazarlama, içerik üretimi gibi alanlarda oldukça kullanışlıdır. Dall-e, özellikle küçük işletmeler, freelance çalışanlar, profesyonel tasarımcılar, grafikerler ve sanatçılar için oldukça işlevsel ve benzersiz bir görsel üretme hizmeti sunmaktadır.
2. Visme
Visme, metinden görüntü oluşturabilen bir ai uygulamadır. Ücretsiz olması ve kullanımının oldukça kolay olması nedeniyle en çok kullanılan görsel oluşturucu uygulamalardan biridir. Visme, İngilizce anahtar kelimeler veya metinlerle orijinal ve kaliteli görseller oluşturabilmektedir. Visme kullanıcılarına görsel oluşturmak için 17 farklı tasarım sunmaktadır. Bunlar; Fotoğraf, 3D model, Analog film, Anime, Sinematik, Çizgi Roman, Dijital Sanat, Gelişmiş, Fantezi Sanat, İzometrik, Çizgi Sanat, Düşük Poli, Bileşik, Neon Punk, Origami, Piksel Sanat ve Döşeme Dokusudur. Visme’nin bu 17 farklı tasarımından birini seçerek saniyeler içinde tarif ettiğiniz görseli oluşturabilirsiniz. Visme ile aynı zamanda çarpıcı görseller içeren sunumlar hazırlayabilirsiniz. Bunun için sunum seçeneğini seçtikten sonra uygulamanın sorduğu soruları yanıtlayarak birkaç dakika içinde sunumunuzu oluşturabilirsiniz.
3. NightCafe
NightCafe, birkaç saniyede özgün ve etkileyici görseller oluşturabilen bir yapay zekâ uygulamasıdır. NightCafe, sanatsal görseller oluşturmak için oldukça iyi ve kullanışlıdır. Uygulama standart kullanım için ücretsizdir, ancak farklı özellikler için ücret talep etmektedir. Uygulama empresyonist, kübist, fantezi, epik gibi birçok farklı stilde görseller oluşturabilmektedir.
4. Jasper
Jasper, manzara ve portreler, dijital resimler oluşturabilen, benzersiz görseller üretebilen bir yapay zekâ uygulamasıdır. Saniyeler içinde özgün ve kaliteli görseller üretebilen Jasper, kullanıcılarına birçok farklı stil sunmaktadır. Jasper, özellikle sanatçılar için ilham kaynağı olan, sanatçıların yeni eserler için ilham aldığı bir uygulamadır. Sanatçılar, Jasper kullanarak farklı tasarımlar hayal edebilir, özgün görseller üretebilirler. Yapay zekâ algoritmalarıyla desteklenen Jasper, farklı özelliklerin bir araya getirilmesi, sanat eserlerinin harmanlanması veya eserlerde yapılan değişikliklerle sanatsal görseller oluşturabilmektedir. Bu özelliği ile sanatçıların en çok tercih ettiği ai uygulaması olarak öne çıkmaktadır. Jasper’ın en büyük dezavantajı ücretli olmasıdır. Bireysel kullanıcılar için aylık ücreti 39 dolar iken, profesyonel kullanım için aylık ücreti 59 dolardır.
5. Photosonic
Photosonic, metinden görüntü oluşturabilen yapay zekâ uygulamalarından biridir. Diğer yapay zekâ uygulamalarından en büyük farkı ise özgün ve benzersiz, gerçekçi fotoğraflar üretebiliyor olmasıdır. Photosonic özellikle ürün fotoğraflarına ihtiyaç duyan işletmeler veya e-ticaret ile uğraşanlar için harika bir çözümdür. Photosonic sayesinde işletmeniz için saniyeler içerisinde zahmetsizce gerçekçi fotoğraflar üretebilirsiniz. Photosonic, yaratıcı faaliyetler için ilham kaynağı olarak da kullanılabilir. Aynı zamanda bu uygulamayı fikirlerinizi görselleştirmek için veya sadece eğlenmek için bile kullanabilirsiniz. Aynı zamanda kendi resimlerinizi de uygulamaya yükleyebilir ve bu resimler üzerinde çeşitli değişiklikler yapabilirsiniz. Resim ve fotoğraflarınızı uygulamaya yükleyerek resimlerinize farklı özellikler, metinler, clipartlar, açıklamalar, tarih ekleyebilir, filtreler kullanabilir, resimlerinizi kişiselleştirebilirsiniz.
6. Runway
Runway, profesyonel kullanım için geliştirilmiş, görüntü oluşturabilen, çok yönlü bir yapay zekâ uygulamasıdır. Runway, sanatı herkes için erişilebilir kılmak isteyen, herkesin yaratıcı görseller ve videolar oluşturmasını hedefleyen sanatçılar tarafından geliştirilmiştir.
Runway kısa süre içinde oldukça gerçekçi ve yüksek kalitede resimler üretebilmektedir. Runway, sadece resim değil, video da üretebilen en çok kullanılan, popüler ai uygulamalarından biridir. Runway, özellikle grafikerler, sanatçılar, tasarımcılar, içerik üreticileri için oldukça kullanışlı bir uygulamadır. Metin, görüntü veya video oluşturabilen Runway, kullanıcılara 30’tan fazla farklı stil sunmaktadır. Uygulamanın en büyük dezavantajı ise ücretli olmasıdır.
7. Playground
Playground, sanatsal veya gerçekçi resimler oluşturabilen en popüler yapay zekâ destekli uygulamalardan biridir. Gelişmiş teknolojisi sayesinde birkaç saniyede orijinal ve yaratıcı resimler oluşturabilen Playground, aynı zamanda birkaç farklı resmi birleştirerek farklı görseller de yaratabilmektedir. Kullanımı oldukça kolay olan Playground’un en büyük avantajı, günde ücretsiz 500 farklı resim oluşturmaya izin vermesidir. Daha fazla resim oluşturabilmek için aylık ücret ödeyerek uygulamaya üye olunması gerekmektedir. Playgound’un talep ettiği pro ücret, rakiplerine göre oldukça ekonomiktir. Aylık sadece 12 dolara üye olarak Playground’da günde 1000 resim oluşturabilirsiniz. Günde 2000 resim oluşturmak için uygulamanın turbo versiyonunu satın almalısınız. Turbo versiyonunda günde 2000 resim oluşturabilirsiniz.
“Bilim ve Teknolojinin ilişkisi: Teknolojinin Yararları ve Zararları” içeriğimizin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz!
Comments 1