Meta, Facebook ve Instagram gibi platformlarda Avrupa’daki kullanıcıların kamuya açık paylaşımlarını yani gönderi ve yorumlarını yapay zekâ modellerini eğitmek için kullanacağını duyurdu. Şirket, daha önce gelen veri gizliliği tepkileri nedeniyle bu planı askıya almıştı. Ancak bu hafta itibarıyla eğitim sürecine başlıyor.
Aynı zamanda kullanıcıların Meta AI ile yaptığı etkileşimler de bu modellerin eğitimi için kullanılacak. Meta, geçen ay sınırlı özelliklerle AB’de yapay zekâ asistanını kullanıma sunmuştu; bu, ABD ve diğer ülkelerdeki lansmandan çok sonra gerçekleşmişti.
Meta, uzun süredir ABD’de kullanıcı içeriklerini yapay zekâ eğitimi için kullanıyor. Ancak Avrupa Birliği’nin sıkı veri koruma yasaları, özellikle GDPR (Genel Veri Koruma Yönetmeliği), kişisel verilerin bu şekilde kullanımı için açık bir yasal dayanak gerektiriyor. Bu nedenle Meta, Haziran 2024’te İrlanda Veri Koruma Komisyonu’nun (DPC) baskısı sonrası AB ve Birleşik Krallık’taki bu planlarını geçici olarak durdurmuştu. Eylül 2024’te ise İngiltere’deki kullanıcıların kamuya açık içeriklerini yeniden kullanmaya başlamıştı.
Şimdi ise sıra Avrupa Birliği’ne geldi. Meta’nın blog yazısında şu ifadeler yer aldı:
“Geçen yıl, yasal çerçevenin netleşmesini beklerken büyük dil modellerimizi eğitme planlarımızı ertelemiştik. Aralık ayında Avrupa Veri Koruma Kurulu’nun verdiği görüş, yaklaşımımızın yasalara uygun olduğunu doğruladı. O zamandan beri İrlanda Veri Koruma Komisyonu ile yapıcı bir şekilde çalışıyoruz.”
Meta, bu hafta itibarıyla AB’deki kullanıcılara uygulama içinden ve e-posta yoluyla bildirimler göndermeye başlayacak. Bu bildirimlerde, kullanıcıların verilerinin yapay zekâ eğitimi için nasıl kullanılacağı anlatılacak ve isteyen kullanıcılar verilerinin bu amaçla kullanılmasını reddedebilecek. Daha önce bu itirazı yapmış olan kullanıcıların talepleri de geçerli sayılacak.
Şirket, 18 yaş altı kullanıcıların verileriyle özel mesajların bu süreçte kullanılmadığını da özellikle vurguluyor.
Meta’nın açıklaması şöyle devam ediyor:
“Avrupalı kullanıcılar için değil, Avrupa’ya özel yapay zekâ üretmek sorumluluğumuz var. Bunun için de yerel lehçeler, deyimler, mizah anlayışı ve kültürel farklar gibi Avrupa’ya özgü detayları öğrenebilen sistemlere ihtiyaç var.”
Meta, bu konuda Google ve OpenAI gibi firmaların izinden gittiğini, bu şirketlerin de Avrupa’daki kullanıcı verilerini yapay zekâ eğitiminde kullandığını belirtiyor.
Bu arada, İrlanda Veri Koruma Komisyonu’nun gözetimi de sürüyor. Geçtiğimiz hafta, Elon Musk’ın yapay zekâ şirketi xAI tarafından geliştirilen Grok adlı yapay zekâ modelinin nasıl eğitildiğine dair yeni bir soruşturma başlatıldığı açıklandı.
”BtcTurk, Bulut Tabanlı Yazılım Şirketi VNGRS’yi Satın Aldı: Teknoloji Tarafını Güçlendiriyor”haberimizin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz!
FounderN Kimdir?
FounderN, girişimcilik dünyasının en güncel haberleri, inovasyon odaklı içerikleri ve ekosistemin her bir parçasına değer katan çalışmalarıyla, faaliyet gösteren dinamik bir dijital medya platformudur. 2020 yılında “Girişim Haberleri” adıyla başlayan serüvenimiz, Eylül 2024 itibarıyla FounderN kimliği ile, girişimcilik ekosisteminin ilham veren dinamik sesi olma yolculuğuna devam ediyor. FounderN; teknoloji, girişim ve yatırım dünyasındaki gelişmeleri yaratıcı ve yenilikçi bir perspektifle sunarak iş dünyasının liderlerini, yatırımcılarını ve girişimcilerini sizlerle bir araya getirir.
FounderN olarak misyonumuz, yalnızca yaşanan son gelişmeleri paylaşmak değil, okurlarımızı bu gelişmelerin aktif bir parçası haline getirmek ve ekosistemin sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamaktır. Ekosistemdeki en yeni gelişmelerden haberdar olmak, büyüyen bu topluluğun bir parçası olmak istiyorsanız, bültenimize abone olabilir, sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip ederek ilham dolu bu yolculuğa katılabilirsiniz.
Bizimle Keşfetmeye Devam Edin: İlginizi çekebilecek diğer #Gündem Haberleri için tıklayın!
Foundern LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.
Foundern Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.